Életmód

Lemondott a gyermekvédelmi központ igazgatója a botrányos örökbeadás után

Zsuzsit szó szerint elszakították nevelőanyjától.

Távozik hivatalából a Pest Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (TEGYESZ) igazgatója. A távozás összefüggésben lehet azzal az embertelen bánásmódú örökbefogadási esettel, amit szintén az Index írt meg.

A cikkben Lászlónak és Máriának nevezett roma házaspár tagjai egy észak-magyarországi településen élnek, rendezett körülmények között. László amellett, hogy egy iskolában dolgozik, hivatásos nevelőszülő.

Tavaly nevelőszülőként befogadták a másfél hónapos Zsuzsit is, akinek meghalt az anyukája. A gyámhatóság azért is Lászlót és Máriát választotta a csecsemő nevelőszüleinek, mert három nevelt gyermekük másodunokatestvére. Zsuzsit az elmúlt másfél évben a családban mindenki nagyon megszerette, a kislány Máriát szólítja az anyukájának.

A pár szerette volna Zsuzsit örökbe fogadni, de a gyámhatóság erre nem adott engedélyt. A hazai gyakorlatra hivatkozva azt mondták, Magyarországon nem szokás nevelőszülőknek örökbe adni a gyereket, ráadásul a jogszabályok szerint ehhez már túlságosan idősek is. Ezután Mária és László legidősebb lánya jelentkezett be, a hatóságok végül őt sem támogatták abban, hogy ő legyen az örökbe fogadó szülő.

A szokásos, összeszoktatási eljárást figyelmen kívül hagyva a hatóság embereinek közreműködésével Zsuzsit gyakorlatilag egy szál cumival vitték el Máriáéktól.

Zsuzsi közben sírt az édesanyjának tartott Mária után. László aznap délután kapott egy e-mailt, amiben arról tájékoztatták, hogy az illetékes gyámhivatal három nappal korábban úgy döntött, Zsuzsit titkos örökbefogadás útján azonnal átadják az örökbe fogadó szülőknek.

Az Index által megkérdezett gyerekpszichológus szerint nem elég, hogy a kislány elveszítette a vér szerinti anyukáját, most a durva bánásmód által másodlagosan is traumatizálódott.

(Kiemelt kép: illusztráció, Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top