nlc.hu
Életmód
Először lesz női, leszbikus polgármestere Bogotának

Először lesz női, leszbikus polgármestere Bogotának

Ez az első alkalom, hogy egy polgármesterjelöltet több mint egymillió szavazó támogatott.

Claudia López személyében első alkalommal lesz női polgármestere a kolumbiai fővárosnak, Bogotának.

A vasárnapi polgármester-választáson a 49 éves baloldali politikusnő a voksok mintegy 35 százalékával győzedelmeskedett a liberális Carlos Fernando Galán felett, aki a szavazatok 32 százalékát szerezte meg.

Fotó: Facebook

Az ország választási bizottsága egyben megjegyezte, ez az első alkalom, hogy egy polgármesterjelöltet több mint egymillió szavazó támogatott.

A homoszexualitását nyíltan vállaló López egyebek között korrupcióellenes harcával szerzett nevet magának. „Nem csak győztünk, de történelmet fogunk írni” – írta Twitter-oldalán.

A Reuters hírügynökség szerint Bogotá polgármesteri tisztségét a második legfontosabb politikai posztnak tartják az országban az elnöki tisztséget követően. López 2020. január 1-jén lép hivatalba.

López kampányában a többi között a rendőrség utcai jelenlétének fokozását ígérte a közbiztonság javítása érdekében, emellett megfogadta, hogy fellép a gyermekmunka és a kamaszkori terhességek ellen, illetve továbbképzési lehetőségeket biztosít a 45 évesnél idősebbek számára.

A Kolumbiában vasárnap tartott helyhatósági választásokon 32 kormányzót, 1100 polgármestert és önkormányzati képviselők ezreit választották meg. Összesen mintegy 36,6 millió szavazópolgárt vártak az urnákhoz. A voksolás nagyrészt békésen zajlott.

A kampány során hét jelöltet gyilkoltak meg, egytucatnyit támadás ért, több mint százat megfenyegettek – közölte a Választási Megfigyelő Misszió (MOE) nevű jogvédő csoport. Az ezt megelőző, 2015-ös helyhatósági választásokon öt jelöltet öltek meg.

(MTI)

(Kiemelt kép: Facebook)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top