Az első és legfontosabb
Az egészséges táplálkozás valahol ott kezdődik, hogy több friss gyümölcsöt és zöldséget, valamint halat és szárnyast eszünk, és a szénhidrátbevitel csökkentése mellett visszaszorítjuk a sok cukrot és az állati zsírt tartalmazó élelmiszereket.
A helyes táplálkozás alapja, hogy a tápanyagokat a megfelelő arányban vigyük be a szervezetbe, ebben segítségünkre lehet a táplálékpiramis.
- Az első szinten találhatóak az alapélelmiszerek, a gabonafélék, a tészták, a rizs, a burgonya és a kenyérfélék, ezek döntően összetett szénhidrátokat tartalmaznak. A napi táplálékok 40 százalékát kell, hogy alkossák.
- A második szinten a zöldségek és gyümölcsök találhatóak. Ide az összetett szénhidrátok, vitaminok, ásványi anyagok tartoznak. A napi étkezés 35 százalékát kell, hogy kitegyék.
- A harmadik szinten a legfontosabb fehérjeforrások: a tejtermékek, szárnyasok, húsok, halak, hüvelyesek, a tojás és a diófélék állnak. Ezek napi aránya nem haladhatja meg a 20 százalékot.
- A piramis negyedik szintjén a zsírok, olajok, cukrok, édességek találhatóak. Ezeknek a tápanyagoknak az aránya optimális esetben nem lehet több mint 5 százalék.
Ha szem előtt tartjuk ezeket a szabályokat, akkor energikusan, kiegyensúlyozottan élhetjük meg a mindennapokat.
Fontos! Figyeljünk a napi ötszöri étkezésre, és az egészséges táplálkozás mellett a testmozgásra is, hiszen serkenti az anyagcserét!
Hogyan tehetünk egy lépést az egészségesebb élet felé?
Egy kis odafigyeléssel már komoly eredményeket érhetünk el.
Változtassunk pár rossz szokásunkon:
- gyorséttermi ételek elhagyása
- zöldség-és gyümölcsfogyasztás megnövelése
- fehér kenyér lecserélése teljes kiőrlésű pékárura
- cukor fogyasztásának csökkentése
- folyadékbevitel növelése szénhidrátmentes forrásból
- főzés megreformálása: grillezés, párolás, stb.
- naponta fogyasszunk savanyított tejterméket (pl. sajtot, túrót, aludttejet, kefirt, joghurtot). A tejtermékek közül a kisebb zsírtartalmúakat válasszuk.
- csökkentsük a só mennyiségét
Tipp: Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket. Legyen meg a napi megszokott étkezési „menetrendünk”, lehetőleg mindig azonos időpontban együnk.
Miért érdemes változtatni?
A szív egészségéért
Az alacsony nátrium-, zsír-, és koleszterintartalmú ételek csökkentik, a telített- és transzzsírok pedig növelik a szívproblémák kockázatát (megtalálhatók például a vörös húsokban). A teljes értékű gabonák, a zöldségek, a gyümölcsök, az alacsony zsír-, kalória- és koleszterintartalmú ételek megvédik a szívet.
Egészségesebb csontozatért
A kalciumban gazdag táplálkozás erősíti a fogakat, és megakadályozza a csontvesztést.
Kevesebb stresszhatás
Az egészséges táplálkozás elősegíti, hogy testünk és lelkünk egészséges maradjon, és ha a test és lélek megfelelően működik, akkor kevés hely jut stressznek.
Fiatalosabb megjelenésért
A magas víztartalmú ételek, például a gyümölcsök és a zöldségek, hidratálják, rugalmasabbá teszik a bőrt, és antioxidánsokat is tartalmaznak, melyek támogatják a sejtkárosodás elleni védekezést, és jótékony hatással vannak a bőr fiatalos megjelenésére.
(Nyitó kép: iStock)