Életmód

Megdőlt a tévhit: a nők ugyanolyan jók a matematikában, mint a férfiak

Amerikai kutatók MR-vizsgálattal bizonyították, hogy nem igaz a népszerű tévhit, miszerint a lányok agya más, ezért eredendően gyengébbek a matematikai készségeik.

Az amerikai Carnegie Mellon Egyetem munkatársai által végzett kutatás eredményeit pénteken hozták nyilvánosságra, melyben összesen 104, három és tíz év közti gyerek agyát vizsgálták meg – írja a Daily Mail. A kísérlet lényege az volt, hogy MR-vizsgálat segítségével figyelték a gyerekek agyi tevékenységét, miközben egyszerű matematikai műveleteket oldottak meg. Kiderült, számolás, összeadás és kivonás közben a fiúk és a lányok agya ugyanúgy reagált az információkra.

Miután összehasonlították a fiúk és a lányok agyi tevékenységét, 63 felnőttet is bevontak a kísérletbe, akiknek ugyanazokat a feladatokat kellett elvégezniük. A tudósok itt sem találtak érdemi különbséget a férfiak és a nők között, vagyis a nemek közti képességbeli és gondolkodási különbségek később sem jelentkeznek.

Az ok valószínűleg a társadalmi üzenetekben és az előítéletekben rejlik, hogy a lányok számára miért kevésbé vonzó később a mérnöki pálya, és miért teljesítenek kevésbé kiemelkedően a matematika területén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top