Életmód

Ez az egyszerű ujjteszt megmutathatja, lehet-e tüdőrákunk

Azért inkább menjünk szűrésre, ha biztosat akarunk tudni!

A The Sun szerint amerikai orvosok arra hívják fel a lakosság figyelmét, hogy végezzék el otthon ezt az egyszerű ujjtesztet annak érdekében, hogy kiderüljön, van-e okuk félni a tüdőráktól. A teszthez össze kell raknunk a két mutatóujjunkat a köröm feletti ujjpercnél, így egy gyémánt alakú rést kell kapnunk az ujjak között. Ha ilyet nem látunk, az a tüdőrák egyik tünete lehet. Egyébként a jelenség elég feltűnő, teszt nélkül is:

Egy tüdőrákos nő dobverőujjai / iStock

A betegség bizonyos szakaszában ugyanis a köröm lággyá, a körömágy melletti bőr pedig fényessé válik, a köröm a normálisnál jobban görbül. Ennek eredményeként az ujjak vége is nagyobb lehet. Ilyenkor az ujjak végében lévő lágy folyadék összegyűlik, ezért a körmök a normálisnál jobban görbülnek. Magyarul a jelenséget dobverőujjaknak is nevezik.

Érdemes megjegyezni, hogy a dobverőujjak még nem jelentik azt feltétlenül, hogy tüdőrákunk van, rengeteg más oka is lehet annak, ha túlságosan domborúak ujjaink végei. Inkább arra figyeljünk, hogy ehhez társulnak-e más tüdőrákhoz köthető tünetek, mint például rendszeres száraz köhögés, váll- és hátfájdalmak, fáradékonyság, étvágytalanság, fogyás, és ha igen, feltétlenül menjünk orvoshoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top