Életmód

Ideje átértékelni, amit eddig hittünk a Mikulás rénszarvasairól

Először is lányok. Igen, Rudolf is az. Az orruk tényleg világít, a szemük színváltós, és valóban képesek rövid idő alatt hatalmas távolságokat megtenni.

Máról holnapra virradóra megérkezik a nagyszakállú Mikulás, mégpedig nem is akármilyen járgánnyal, hanem egy repülő rénszarvasok által húzott, szélsebesen suhanó szánnal, ami jól meg van pakolva ajándékokkal, na meg persze virgáccsal is, hogy reggelre megtölthesse a gyerekek csizmáit a Lappföldről érkezett, talpig pirosba öltözött Télapó.

A rénszarvas valójában egy túlélőgép, igazi szuperhős. (Fotó: iStock)

Na de most nem is igazán a Mikulás itt az érdekes, hiszen ő csupán hátradőlve utazik a repülő szánon – na jó, nyilván az ajándékosztás is nagyon fárasztó feladat, de a munka oroszlánrészét mégiscsak a rénszarvasok végzik, akikről kiderült, hogy nem is azok, akiknek látszanak.

Az egész szánhúzó osztag csajokból áll

Táncos, Pompás, Villám, Táltos, Ágas, Üstökös, Íjas, Csillag és az őket a ködben vezető, világító orrú Rudolf nem lehetnek erős szarvasbikák, csak csinos tehenek, ugyanis agancsuk van – márpedig a hím rénszarvasok a magukét december elején elhullajtják, ennél a fajnál viszont a szarvasfélék között egyedülálló módon a nőstények is viselnek fejdíszt, és ők nem is válnak meg tőle még decemberben sem. Tehát ha tudományosan korrekt mesét szeretnénk, az egész szánhúzó osztagnak női neveket kellene adni. (Ők ezek szerint már annyira emancipáltak, hogy munkát is vállalnak, és évente egy éjszaka a Mikulást fuvarozzák.)

Lakott területen belül lemeszelhetik őket gyorshajtásért

A rénszarvasok, vagy más néven karibuk 800 ezer éve élnek a Földön, de sajnos néhány fajuk már teljesen kihalt, és vannak köztük olyanok is, amelyek jelenleg veszélyeztettek. Valószínűleg jobbak lennének a túlélési esélyeik, ha valóban tudnának repülni, de nyilván nem árulok el titok, ha elmondom, hogy ez csupán a mesében van így – ez viszont közel sem jelenti azt, hogy be lennének lassulva a téli, bénítóan fagyos klímában. Épp ellenkezőleg: évente akár 5000 kilométert is képesek megtenni, és lakott területen simán lemeszelnék őket, ugyanis akár 80 km/órával is tudnak száguldani, ha ragadozó van a nyomukban – na meg persze ha a Télapó késik az ajándékok kézbesítésével. Ráadásul a rénszarvasszán kétéltű járgány: a karibuk cudar időre tervezett bundája kétrétegű, hogy a bent rekedő levegő hőszigetelésként szolgáljon számukra, ennek köszönhetően pedig képesek akár jeges folyókat és tavakat is átúszni, óránként akár 10 kilométert is megtéve.

Nemcsak az orruk világít, de még a szemük is színváltós

A rénszarvasok orra valóban pirosan izzik, sőt hőkamerán keresztül egyenesen világít is. Hogy miért? Nos, a karibuk az orrukkal kotorásznak a hóban az élelem után, ezért ez a legjobban erezett testrészük, hogy képesek legyenek a levegőt még azelőtt felmelegíteni, hogy belélegeznék. Az orruk után egyébként a végtagjaikba jut a legtöbb vér, hogy megóvják azt is a hideg hó és talaj okozta sérülésektől, és a patájuk is nagyon menő: nyáron puha, szivacsszerű, hogy az olvadt, nedves talajon nagy tapadófelülete legyen, télre pedig megkeményedik, hogy ki tudják kaparni vele a táplálékot a hó és a jég alól. Egy ilyen téli-nyári cipő jól jönne nekünk is.

Ráadásul a rénszarvasoknak nemcsak a patájuk, de a szemük is újra meg újra átalakul, ahogy múlnak az évszakok: a színe nyáron aranybarna, télen pedig kék, mivel megváltozik a benne lévő fényvisszaverő réteg.

Ezzel a sarkvidéki területek fényviszonyaihoz alkalmazkodnak, ugyanis a nyári időszakban van, hogy egyáltalán nem megy le a nap, télen pedig napokig tartó sötétséggel kell megküzdeniük. Emellett a biztonság kedvéért folyton csordában közlekednek, és az ízületeik kattogó hangot adnak ki, hogy mindig tudják, hol vannak a többiek, akkor is, ha épp hetekig sötét van.

Kedvencük a zuzmó 

Bár a mese szerint a kéményen leereszkedő Mikulásnak kekszet, a rénszarvasoknak pedig répát illik kikészíteni, a patások valószínűleg jobban örülnének egy kis zuzmónak, ugyanis az a fő táplálékuk. De nem teljesen vegetáriánusok, van, hogy állati eredetű táplálékot is fogyasztanak, tojás vagy épp kisállatok formájában.

Most, hogy mindezt már tudjuk, nincs más dolgunk, mint kifényesíteni a csizmánkat, kitenni az ablakba, és várni, hogy a Mikulás begördüljön az izzó orrú, kék szemű rénszarvaslányok által húzott szánon, és megtöltse ajándékokkal. Feltéve, hogy nem virgácsot érdemlünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top