Most akkor fogyaszt a szauna vagy sem?

Bagaméri Viki | 2019. December 19.
Méregtelenít, feszesebbé teszi a bőrt, oldja a stresszt és jót tesz a keringésnek. Ennél többet nem is kívánhatnál!

A klasszikus finn szauna mellett számos más típus is létezik, ezek között a legfőbb különbség a hőmérséklet és a páratartalom. De mi értelme az izzadásnak, és miért adja erre az ember a fejét önként, ha van más választása is? Nos, a szaunázásnak számtalan pozitív egészségügyi hatása van, sőt nemcsak a testet, hanem a lelket is ellazítja. A melegben a pórusok kitágulnak, így az izzadsággal könnyen távoznak a szervezetből a méreganyagok.

Nyugodtan lazulj el, azért vagy ott (Fotó: iStock)

Az izmok ellazulnak, oldódik a stressz, miközben – az okosan felépített szaunázási rituálénak köszönhetően – a keringési rendszert is tréningezzük.

Olvadnak a kilók is?

Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy a rendszeres szaunázás elegendő lehet-e a súlytöbblet leadásához. Való igaz, hogy a szaunázásnak köszönhetően csökkenhet a testtömeg, ettől azonban, fájdalom, nem leszünk karcsúbbak. A tartós izzadásnak köszönhetően ugyanis csak vizet veszítünk, emiatt mutat kevesebbet a mérleg, a zsírtartalékok azonban (sajnos) nem csökkennek jelentősen.

A jól felépített mozgásprogramot és a helyes táplálkozást viszont remek ötlet rendszeres szaunázással kiegészíteni, hiszen – sok egyéb kedvező hatása mellett – rugalmasabbá, feszesebbé teszi a bőrt, és mivel elősegíti a méreganyagok távozását, a narancsbőrrel folytatott küzdelemben is magunk mellé állíthatjuk.

Köztudott, hogy a drasztikus diéták leginkább a jojóeffektushoz járulnak hozzá, nem pedig a tartós és egészséges fogyáshoz. Ezt érdemes szem előtt tartani akkor is, ha szaunázással szeretnénk kiegészíteni a súlycsökkentő programot: semmiképpen sem tanácsos üres gyomorral, koplalva beülni a forróságba, mert könnyen rosszulléttel végződhet a szeánsz. Ha viszont többször keveset eszünk, lassan, de biztosan haladva szép eredményeket érhetünk el a sport, a diéta és a szaunázás kombinációjával. Ráadásul ilyenkor decemberben még jól is esik bent pihenni a melegben, és elfeledkezni az év végi nagy rohanásról. 

Aki nem bírja a nagyon magas hőmérsékletet, és rosszul viseli a magas páratartalmat, válassza inkább az infraszaunát, ahol 35-55 ºC körüli a hőmérséklet. Ennek köszönhetően kevésbé terheli a szervezetet: a hagyományos finn szaunával ellentétben nem a levegőt melegíti fel, hanem a testet, így mélyrehatóbban méregtelenít. Jó választás edzés után, ugyanis kiválóan regenerálja a bőrt, az izmokat és a szöveteket. A tapasztalatok szerint nagyon jó bőrfeszesítő, és a narancsbőrt sem kíméli. Ezért, ha az edzőteremben, ahová járni szoktál, van szauna, semmiképpen se hagyd ki ezt a szolgáltatást!

Nátha vs. szauna

A szaunázással nemcsak a keringési rendszert tréningezhetjük, hanem a szervezet védekezőképességét is erősíthetjük. Különösen a téli hónapokban gyakori a megfázás, a nátha és az influenza, a rendszeres szaunázás azonban segíthet, hogy távol tartsd magadtól a kórokozókat. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy ha már megjelentek a megbetegedés tünetei, jobb, ha nemet mondunk a szaunázásra – főleg akkor, ha már hőemelkedés vagy láz is jelentkezett! A megelőzésben tehát segítségünkre lehet heti egy-két szaunázás, orvosságként azonban nem ajánlott bevetni. Nemcsak azért, mert felerősödhetnek a kellemetlen panaszok, hanem azért is, mert fertőző betegséggel meglehetősen nagy illetlenség másokkal közösen használt szaunába látogatni.

Szaunastop

Amit sose hagyj otthon

Az örömteli szaunázás alapfeltétele, hogy egyik fontos szaunakelléket se felejtsd el magaddal vinni. Íme a legfontosabbak listája, hogy még véletlenül se érjen kellemetlen meglepetés: 

Exit mobile version