Egészség

Miért érdemes szaunázni? Elmondjuk!

A szaunázás jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, szóval érdemes néha egy kis időt szánni rá!

Kutatási eredmények bizonyítják, hogy heti két-három alkalomnyi szaunázás 23 százalékkal, heti négy-hét alkalom 48 százalékkal csökkentette a szívbetegség esélyét. A szív- és érrendszeri elhalálozások aránya 27 százalékkal mérséklődött a heti kétszer-háromszor, 50 százalékkal a négyszer-hétszer szaunázóknál.
Tovább csökkentek a kockázatok azoknál, akik tovább ültek a szaunában. Akik 11-19 percet töltöttek benn, azoknál 11 százalékkal csökkent a hirtelen szívhalál esélye. Akik ennél is többet szaunáztak (20 percet meghaladóan), azoknál ez az érték már 52 százalék volt.

szaunaNincs időd, lehetőséged, pénzed szaunára?

Nem tökéletes megoldás, de a forró vizes fürdő kompromisszumos megoldás lehet.

„A kutatók azt találták, hogy egyetlen meleg vizes merülés alkalmazása már az Il-6 szintjének emelkedését okozza a vérben, illetve megnövekedett a nitrogén-oxid-termelés, de nem változtatta meg a fehérje kifejeződését (72-es hősokkproteint), ami az egészség szempontjából fontosnak bizonyult – lásd szauna. Azonban egy kéthetes kezelési időszak, amelyben a férfiak részt vettek a napi meleg vizes fürdőkben, csökkentette az éhomi vércukorszintet és az inzulinszintet, valamint javult az alacsony fokú gyulladás nyugalomban.”

(Forrás: Szalka Andi/Facebook)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top