Ezt mondja el az egészségedről az, ha korán őszülni kezdesz

K.G. | 2019. December 30.
Az első ősz hajszálak senkinek sem dobják fel a napját, mert arra következtetünk belőlük, hogy menthetetlenül ráléptünk az öregedés ösvényére. Pedig sok esetben semmi köze az ősz hajnak a korosodáshoz.

1. Az ősz férfiak hajlamosabbak a szívbetegségekre

Az Európai Kardiológiai Társaság tanulmánya szerint a férfiaknál van összefüggés az ősz haj és a szívbetegségekre való hajlam között. A kutatásban 545 felnőtt férfit vizsgáltak, csoportokra osztották őket aszerint, hogy volt-e koszorúér betegségük, vagy nem. Az őszülés mértékét pedig egy 5-ös skálán osztályozták, az 1-es alig pár ősz hajszálat, az 5-ös a teljesen fehér hajat jelentette. A kutatók azt találták, hogy a 3-as szintű ősz hajjal rendelkező férfiaknál magasabb volt a koszorúér-betegség kockázata, függetlenül az életkoruktól. Abban a csoportban pedig, ahol a vizsgáltaknak már volt ilyen megbetegedésük, jelentősen többen voltak az erősebben őszülők.

2. Lehet, hogy vitaminhiányod van

Általában az az irányelv, hogy az 50 évesek 50 százalékánál 50 százalékos az őszülés. Ehhez mérten korai őszülésnek nevezik, ha valaki már a 30-as éveiben kezd őszülni, ami mögött gyakran táplálkozási probléma áll. A B12-vitamin alacsony szintje okozhat pigmentvesztést a hajban, egy 2013-as tanulmány szerint pedig a  D3-vitamin, a szérum kalcium és a szérum ferritin (vas) alacsony szintje a felelős sok esetben a korai őszülésért.

3. A tüszőkre káros hatással van az oxidatív stressz

Az oxidatív stresszt más néven oxidatív sérülésnek is nevezzük, ami a szervezet sejtjeiben a szabad gyökök hatására bekövetkező rossz irányú változást, károsodást jelenti. Ettől pedig a haj tulajdonképpen kifehéríti önmagát belülről kifelé. Jó hír azonban, hogy a tudomány mai állása szerint szakember segítségével a probléma orvosolható.

4. Dohányos vagy

A Dermatology Online Journalben megjelent tanulmányban azt találták, hogy a dohányosok két és félszer nagyobb eséllyel kezdenek korábban őszülni, ráadásul a cigiben lévő kemikáliák miatt a kopaszodásra is hajlamosabbá válnak.

5. Az őszülés a génjeidben van

Ha a szüleid vagy nagyszüleid korán őszültek meg, akkor nagy valószínűséggel nálad is feltűnnek hamar az első ősz hajszálak. De egy 2016-os kutatásban megtalálták azt a gént, amely konkrétan az ősz hajért felelős, ami nagy áttörést jelent. Még a végén sikerül leszámolniuk az ősz hajjal pár évtized múlva, amikor már teljesen fehér hajjal örülhetünk az eredményeiknek.

Exit mobile version