Életmód

Mi történik, ha 20 évvel fiatalabbnak gondolod magad?

Egy izgalmas kísérlet, amire év elején érdemes visszaemlékezni.

A tudatod olyan erő, olyan hatalom, amiről lehet, fogalmad sincs. Mert amit az agyad ki tud találni, el tud képzelni, azt te meg is tudod valósítani, meg is tudod teremteni. Nehéz hinni ebben, sőt, nagyon nehéz.

A Relax Caféblog viszont beszámol egy kísérletről, ami alapján talán mégsem tűnik mindez olyan lehetetlennek. Beata Bishop Lelki mentőöv című könyvében olvasható a részlet: 

„Egy izgalmas kísérlet bebizonyította, hogy az elvárások kikapcsolása és a képzelőerő még igen idős embereket is döbbenetesen meg tud fiatalítani.

Joey mint álfiatal a Jóbarátokban (Forrás: Warner Home Video)

Néhány évvel ezelőtt Ellen Langer, a Harvard egyetem pszichológusprofesszora egy csoport öreg, legyengült férfit egyhetes elvonulásra hívott meg. Arra kérte őket, éljenek úgy, mintha húsz évvel fiatalabbak lennének. Szállásukat húsz évvel korábbi stílusban rendezte be, beszerezte a két évtizeddel azelőtt divatos zeneszámokat, sőt az akkori sportesemények hangfelvételeit is lejátszotta a csoport nagy örömére.

Vagyis ellenkező irányba fordította a vendégek tudatába beépített jelképes óramutatót. A férfiaknak szigorúan tilos volt bármiről beszélniük, ami a húsz éves ‘időzárka’ után történt, viszont megtárgyalták az immár huszonéves, nagy sikerű könyveket, és megnézték a korszak legjobb filmjeit.”

Ha kíváncsi vagy a kísérlet eredményére, a Relax Caféblog posztjában elolvashatod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top