Életmód

Van egy ország, ahol már be is tiltották a naptejet

Természetvédelmi okokból 2020. január 1-től tilos a naptejek használata.

Egy 2018-as rendelet értelmében idén január 1-től tilos a naptejek, napvédő krémek használata a Palau-szigetcsoporton. A Csendes-óceánon elterülő szigetcsoport kormánya a korallzátonyai védelmével indokolja az intézkedést: a törvény tíz mérgező anyagot sorol fel, köztük a naptejekben is fellehető oxibenzont, és kilátásba helyezi további vegyi anyagok betiltását. Előírja azt is, hogy az utazásszervező cégek kötelesek többször felhasználható poharakkal, élelmiszer-tárolókkal és szívószálakkal ellátni a turistákat.

A bőrünket védi, de a koralloknak nem tesz jót (Forrás: Profimedia)

Kutatások szerint az oxibenzon és oktinoxát nevű kemikáliák mérgező hatással lehetnek a korallokra, amelyek kulcsfontosságú szereplői az óceáni ökoszisztémának, emellett telepeik népszerű turistalátványosságok is. A világon először a Hawaii-szigeteki hatóságok tiltották be a korallzátonyokra ártalmas kemikáliákat tartalmazó fényvédő krémek árusítását. Az ottani rendelet 2021-től lép életbe, márciustól pedig a Virgin-szigetek is hasonló lépést tervez.

A gyártók ettől függetlenül továbbra is vitatják, hogy termékeik ártalmasak lennének a korallzátonyokra.

(BBC via 24.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top