nlc.hu
Életmód
A város, ahol több a macska, mint az ember

A város, ahol több a macska, mint az ember

A háború sújtotta szíriai Kafr Nablban több ezer cicát hagytak hátra a bombázások elől menekülő emberek. Egy állatbarát újságíró vette őket a szárnyai alá.

Van egy város Szíriában, ahol a háború pusztítása miatt már több macska él, mint ember – írja a BBC híre alapján a Boredpanda. Az egykor negyvenezres Kafr Nabalból tömegével menekültek el az emberek a kormányerők és az orosz légierő bombázásai elől, mára alig száz lakosa maradt. A menekülők többsége kénytelen volt hátrahagyni a házi kedvenceit – így most több ezer gazdátlan cica kóborol a városban.

Képünk illusztráció (Fotó: Unsplash)

Az árván maradt háziállatokat egy helyi újságíró, a 32 éves Salah Jaar kezdte gondozni. „Jól esik, hogy a macskák a közelemben vannak – mondta a férfi a BBC-nek. – Így sokkal kevésbé félelmetes a bombázás, a pusztítás és a szenvedés.”

Salah rádióriporterként dolgozik; amikor a bombázások lerombolták a helyi rádió stúdióját, az egyik szomszédos városba költöztek. Az adó annak ellenére is tovább működik, hogy alapító-tulajdonosát, Raed Farest 2018-ban megölte egy iszlamista orvlövész. Raed közismerten „elszánt aktivista” volt, aki Salahhoz hasonlóan szívén viselte a helyi macskák sorsát.

Nem csoda, hogy a város maradék lakói is úgy érzik, mindent meg kell tenniük a hátrahagyott négylábúak megmentéséért. „Annyian hagyták el Kafr Nabalt, hogy már alig maradt itt ember. A macskáknak szükségük volt valakire, aki a gondjukat viseli, aki ételt és vizet ad nekik, így aztán beköltöztek az itt maradók házaiba. Van olyan ház, ahol tizenöt cica is lakik, néha több is” – mesélte az újságíró, aki saját élelmét osztja meg a gazdátlan állatokkal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top