Életmód

Imádja a babot ez a kisfiú, de meghal, ha 5 szemnél többet eszik

Akár agykárosodást, daganatokat is okozhat Olivernél, ha túl sok fehérjét eszik.

A kétéves Oliver Simpsonnak olyan örökletes betegsége van (fenilketónuria), melynek következtében 6 gramm fehérjét ehet csak naponta. A sült bab a kedvenc étele, ám ebből csak nagyon korlátozott mennyiséget ehet, ahogy a húsból, halból, tejtermékekből, diófélékből és tojásból is.

Képünk illusztráció / Forrás: iStock

A betegség szerencsére elég ritka, a világon mindössze 50 ezer embert érint: a beteg szervezete nem képes lebontani a fenilalanint, egy aminosavat, amely a fehérjében gazdag ételekben található, de a tésztában, édesburgonyában és a húsban is jelen van, ezért Oliver számára a legtöbb étel tiltólistás. Ugyanis ha túl sok jut be a szervezetébe az aminosavból, az felhalmozódik a vérében, rohamokat, daganatokat, agyi károsodást, késleltetett mentális fejlődést és végül halált okoz.

Oliver 27 éves anyja, Jade azt mondja, igazán szigorúnak kell lennie a gyermekével. Mivel még fiatal, nem érti, miért nem eheti ezeket az ételeket. „Mindig kíváncsi arra, ki mit eszik, és ő is meg akarja kóstolni. De a valóság az, hogy attól nagyon megbetegedne” – mondja az anyuka, aki nem engedheti meg Olivernek, hogy ellenőrzés nélkül játsszon másokkal, nehogy véletlenül valamit bekapjon a szokásos étrendjén kívül, és ezzel fehérjeszintje vészes emelkedésnek induljon. Oliver nővére szerencsére nem érintett a betegségben.

Olivernél mindössze 5 napos korában diagnosztizálták a ritka kórt egy teszttel, melyet az angliai kórházban minden csecsemőnél elvégeztek, ha a szülők kérték. A vérteszt a kilenc legritkább, de legsúlyosabb egészségügyi állapotot szűrte ki, például a cisztás fibrózist, a sarlósejtes betegségeket, az említett fenilketónuriát, illetve más veszélyes anyagcsere-betegségeket is.

(Labdbible)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top