Karddal venne elégtételt volt feleségén egy férfi

Andersen Dávid | 2020. Január 17.
A férfi azt állítja, egy XIX. századi törvény lehetőséget ad neki, hogy így rendezzen egy vitás kérdést.
törvények országok társadalom vicces

Az eset természetesen az Egyesült Államokban történt, ahol nem mennek ritkaságszámba a meghökkentő törvények: egy időben például érvényben volt egy olyan rendelkezés, amely szerint Kaliforniában tilos medencében biciklizni, Kentucky államban pedig tilos varangyokat nyalogatni. A hasonló törvények jellemzően vagy régről maradtak fent, vagy valamilyen különleges, egyedi eset hívta őket életre. 

A mostani történet főszereplője azonban nem egy ilyen különös rendelkezésre, hanem egy, még az óhazából, vagyis Angliából származó törvényre hivatkozott, amikor arra kérte a kansasi bíróságot, engedélyezzék számára, hogy volt feleségével az úgynevezett „trial by combat” törvény alapján, közelharccal vigyék dűlőre kettejük vitáját, bírósági tárgyalás helyett – írja a BoingBoing. Az élet csodálatos humorérzékének köszönhetően a házastársi harcért kardoskodó férfit David Ostromnak hívják, véleménye szerint pedig erre lehetősége van, ugyanis ezt a törvényt soha nem vonták vissza – állítja ő. 

Képünk illusztráció (Fotó: Profimedia)

A felvetés kétségtelenül mulatságos, Mr. Ostromnak azonban nincs igaza: Angliában ugyanis valóban volt egy ilyen törvény, azt azonban 1819-ben hatályon kívül helyezték. Ostrom érvelése szerint azonban még érvényben volt, amikor az Egyesült Államokat megalapították, az amerikai jogrendben tehát továbbra is érvényes. Ez sem igaz, 1892-ben ugyanis Iowa állam legfelsőbb bírósága a Pierson v. Lane per során deklarálta, hogy a brit jogrend „elveit csak olyan mértékben alkalmazza ez az ország, amennyire az társadalmunk állapotát és szokásait figyelembe véve érvényesíthető”. 

A párbajozásnak az angol törvény szerint nem kell halállal végződnie, akkor is eldőlhet így egy vitás kérdés, ha valamelyik fél feladja a küzdelmet. Ostrom egyébként értesítette róla volt feleségét, hogy a párbaj előtt 12 hét áll rendelkezésére, hogy megfelelő fegyvereket hajtson fel, a harc során pedig egy „bajnokot” is választhat, aki az ő oldalán harcol majd. 

A korábbi Mrs. Ostrom ügyvédje azonban nem élt a kínálkozó lehetőséggel, és arra kérte a bíróságot, hogy tekintsen el a közelharc alkalmazásától a per során. 

Exit mobile version