Életmód

Apple Watch-ja mentette meg Zsolt életét

Pontosan jelezte a ritmuszavart. Azonnal befektették a subintenzívre.

A 45 éves budapesti Varga Zsolt a Velvetnek mesélte el, hogy a karácsonyra kapott Apple Watch órája mentette meg az életét.

A férfinak ugyanis semmilyen testi tünete nem volt, de az óra már az első mérésnél azt írta ki, hogy pitvarfibrillációja van, ami a szívritmuszavarnak az egyik fajtája.

„Először azt gondoltam, hogy valamelyik szenzorról nem húztam le a fóliát, vagy valami ilyesmi lehet. Meg akartam róla győződni, hogy biztosan nem az eszközzel van-e probléma. Rápróbáltam családtagjaim kezére, ott is elvégeztem ezt a mérést, mindenkinél jót mutatott, csak nálam írta ki a pitvarfibrilláció üzenetet. A manuálisan mért EKG-t egy pdf-ben tovább lehet egyből küldeni az iPhone-ról. Kimentettem, és ezt elküldtem egy orvos barátomnak, hogy nézzen rá. Ő azt mondta, hogy ez nem bagatell dolog, mindenféleképpen menjek el orvoshoz.”

Ünnepek végéig várt Zsolt azzal, hogy orvoshoz menjen. Azonnal adtak neki egy beutalót sürgős kórházi vizsgálatra, és azt mondták, hogy a kórteremből csak mentővel vagy taxival mehet tovább.

Zsolt azóta háromszor is járt a kórházban, kétszer a subintenzíven feküdt, mert még mindig nem sikerült teljesen helyrehozni a betegségét (minden alkalommal az óra jelzett), ami valószínűleg nála genetikus, mert minden más értéke rendben van. Most éppen időpontra várt a katéterablációhoz és gyógyszereket szed.

(Kiemelt kép: illusztráció, Pixabay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top