Bocsánatot kért az egyház, amiért azt mondták, a szex csak a házas heteróké

Horowitz Katalin | 2020. Január 31.
Úgy érzik, egy ilyen kijelentés kockára teszi az egyház iránti bizalmat.

Nyilvánosan kért bocsánatot Canterbury és York érseke is, miután múlt héten az anglikán egyház, vagyis a Church of England kijelentette, hogy szexelni kizárólag a házas heteroszexuális embereknek szabad – feltehetőleg csak egymással.

Justin Welby és John Sentamu szerint ez az állítás aláássa az egyházzal szembeni bizalmat – írja a Guardian brit lap.

„Bocsánatot kérünk, értjük, hogy milyen megosztó és bántó lehet ez a kijelentés” – áll a két érsek által kiadott közleményben.

Welby és Sentamu írása nem vonja vissza az anglikán bíborosok által kiadott állásfoglalás lényegét, arra azonban utal, hogy nem kellett volna ilyen tartalmú dokumentumot közzétenni, különösen akkor, amikor az anglikán egyház épp felülvizsgálja a szexualitással és házassággal kapcsolatos alapelveit.

Nem egy olyan keresztény szervezet létezik, amely elfogadja az LMBTQI-közösség tagjait (Fotó: Profimedia)

Az eredeti közleményben ugyanis az áll, hogy „a heteroszexuális házasságokon kívüli szexuális kapcsolatokra úgy tekintünk, hogy azok kívül esnek az Isten által az emberek számára előírt célokon”, de emellett azt is írják, hogy a – hetero- vagy homoszexuális – élettársi kapcsolatokban élő embereknek szex nélküli életet kellene élniük.

A közleményt egyébként az azonos neműek élettársi kapcsolatának bevezetése miatt adták ki, illetve azért, mert idén januártól Nagy-Britanniában mindenhol legálissá válik az azonos neműek házassága is.

„Mi, érsekként, a Church of England bíborosaival együtt bocsánatot kérünk és felelősséget vállalunk a múlt héten kiadott közleményért, amellyel kapcsolatban elismerjük, hogy aláásta a bizalmat” – áll Welby és Sentamu írásában.

„Attól tartok, most a szavaknál többre lesz szükség” – reagált erre Jayne Ozanne, az LMBT+ közösség hitéletben való részvételéért kampányoló aktivista.

Exit mobile version