Életmód

Tüskés rája szúrta meg a magyar búvárt, egy hajszálon múlt az élete

A mérgezett tüske 6 centiméter mély sebet ejtett Halász Károly karján.

Nem sokon múlt az élete Halász Károly búvároktatónak és cápaszakértőnek, akit egy tüskés rája szúrt meg nemrégiben a Maldív-szigeteken.

A tüskés ráják alapvetően békés, barátságos állatok, így a mindenki által csak Karlónak becézett búvár sem tudja, mi történhetett. A két méter széles példány párhuzamosan haladt vele, aztán hirtelen erős szúrást érzett a bal karjában, amit égő fájdalom kísért – írja a Blikk.

Halász Károly tudta, hogy méreg is jutott a sebbe, de a rutinjának köszönhetően nem esett pánikba.

„Végig a fejemben járt Steve Irwin, aki hasonló rájaszúrástól vesztette életét”

– utalt a magyar búvár az ausztrál természettudósra, aki 14 éve ezelőtt azért halt meg, mert egy tüskés rája szíven szúrta.

Az orvosi ellátás során kiderült, hogy a rája tüskéje 6 centiméter mély sebet ejtett, ha kicsit arrébb éri a szúrás, és létfontosságú szervet talál el, nem biztos, hogy túléli. Másnap hazarepült, és kórházba ment, ahol már a véreredményei is jobbak voltak, a méreg nagy része kiürült a szervezetéből.

Halász Károly véletlennek tudja be a történteket, a rájatámadás egyáltalán nem tántorította el attól, hogy újra merüljön.

(Kiemelt kép: Facebook/Halász Károly)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top