Amíg Putyin az elnök, nem lesz melegházasság Oroszországban

MTI–NLC | 2020. Február 14.
Ezt maga az orosz államfő szögezte le.

Nem lesz melegházasság Oroszországban, amíg Vlagyimir Putyin az államfő – ezt ő maga szögezte le csütörtökön Moszkvában. Az orosz államfő az ország alkotmányának tervezett módosításával kapcsolatos ülésen vett részt, amelyen ő elnökölt. Ennek a munkacsoportnak jogászok, aktivisták, politikusok, sportolók, valamint a kultúra egyes szereplői is tagjai.

Több résztvevő is saját kezdeményezésekkel állt elő az ülésen. Egyikük például azt javasolta, hogy az alkotmányban egy férfi és egy nő házasságaként határozzák meg a család fogalmát. Helyi sajtóbeszámolók szerint Putyin erre azt mondta, hogy ez sértené az egyedülálló szülők jogait, azonban kiemelte, hogy továbbra is erősen ellenzi az azonos neműek házasságát.

Vlagyimir Putyin (Fotó: Aleksey Nikolskyi / Sputnik)

„Amíg én vagyok az elnök, itt nem lesz egyes számú szülő és kettes számú szülő. Anya és apa lesz” – fogalmazott.

Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy a változtatások csakis akkor fognak hatályba lépni, ha az állampolgárok jóváhagyják azokat egy megerősítő népszavazáson. A Putyin által január 15-én előterjesztett, az alaptörvény 22 cikkét érintő csomag az orosz alkotmány nemzetközivel szembeni prioritásának meghirdetése mellett konkrét állami szociális kötelezettségvállalási elemeket, valamint a hatalmi ágak egymáshoz való viszonyát megváltoztató kezdeményezéseket is tartalmaz.

Számos szakértő szerint e kezdeményezések egy jelentős része azt célozza, hogy Putyin valamilyen formában megőrizhesse hatalmát 2024-ben lejáró elnöki mandátumát követően is.

Exit mobile version