nlc.hu
Életmód

Putyin Mariupol ostromának végéről

Putyin: addig tart Mariupol bombázása, amíg az ukránok meg nem adják magukat

Az orosz elnök Emmanuel Macron francia elnöknek azt mondta, Mariupol ostroma csak akkor ér véget, ha az ukránok leteszik a fegyvert.

Hetek óta zajlik az Azovi-tenger partján fekvő, délkelet-ukrajnai Mariupol ostroma. A városban humanitárius katasztrófa fenyeget, nincs fűtés, áram, vezetékes víz, étel és gyógyszer, miközben az oroszok folyamatosan lövik és bombázzák a várost. Az épületek 90 százaléka megrongálódott vagy megsemmisült, a pusztítás mértékét legutóbb egy drónvideó mutatta be.

Mindezek után a Kreml közleménye szerint Vlagyimir Putyin kijelentette az Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott tárgyalása során, hogy

Mariupol bombázása csak akkor ér véget, ha az ukrán csapatok megadják magukat.

A francia tisztviselők katasztrofálisnak nevezték a városban kialakult helyzetet, és hozzátették, hogy a civil lakosságnak védelmet kell biztosítani, ha el akarják hagyni a várost. Emellett szükségük van az élelmiszersegélyekre, vízre és gyógyszerekre.

Nõ halad el egy tüzérségi támadásban megrongálódott épület elõtt Mariupolban 2022. március 13-án

Nő halad el egy tüzérségi támadásban megrongálódott épület előtt Mariupolban 2022. március 13-án (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

Franciaország Törökországgal, Görögországgal és több humanitárius csoporttal együtt bemutatott Putyinnak egy tervet a város kiürítésére. Az orosz elnök állítólag azt mondta, átgondolja a civilek kimenekítésére vonatkozó javaslatot.

(BBC)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top