nlc.hu
Aktuális

Megszegték az oroszok a tűzszünetet, leáll az evakuálás Mariupolban

Megszegték az oroszok a tűzszünetet, leállíották Mariupol evakuálását

Kivárnak, míg abba nem hagyják a lövöldözést.

Humanitárius folyosót nyitnak, 5 órája van elhagyni a civil lakosságnak Mariupol és Volhavna városát, írta meg az nlc is szombat délelőtt. A hírek szerint szombat reggel Mariupol és Volhavna városaiban is humanitárius folyosót létesíttettek, és míg evakuálják a lakosságot, ideiglenes tűzszünetben állapodtak meg a felek.

Délután két órakor a Telex a Sky-ra hivatkozva írja, hogy Mariupol városi tanácsa ma délután további részleteket osztott meg a városban kialakult helyzetről, ahol a tervezett tűzszünet a városvezetés szerint meghiúsult. A tisztviselők közlése szerint amikor helyi idő szerint 11 órakor a város lakói a távozásra készült, Oroszország a megjelölt humanitárius folyosó mentén újrakezdte az ágyúzást. A folyosón keresztül kelet felé, Zaporizzsja irányába indultak volna a civilek.

Mariupol város tanácsa közölte, hogy „várja az ideiglenes tűzszünet bejelentését”, „hogy biztosítsa Mariupol lakosainak biztonságos evakuálását”. Hozzátették, hogy jelenleg is zajlanak erről a tárgyalások, és amint lehetőség nyílik a biztonságos átjárásra, újraindítják a lakosság kimentését.

UPDATE: Szombaton már biztosan nem folytatják az evakuálást. 

 

Sérült radarrendszerek és egyéb berendezések egy ukrán katonai létesítményben a délkelet-ukrajnai Mariupol városban / Fotó: MTI/AP/Szergej Gric

Sérült radarrendszerek és egyéb berendezések egy ukrán katonai létesítményben a délkelet-ukrajnai Mariupol városban / Fotó: MTI/AP/Szergej Gric

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top