nlc.hu
Életmód

Navalnij halála

Meghalt Putyin legnagyobb bírálója, Alekszej Navalnij

A börtönben raboskodó, orosz ellenzéki politikus 47 éves volt.
Navalnij

Meghalt a börtönben Alekszej Navalnij – számolt be az MTI a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat híradása nyomán.

„Navalnij séta után rosszul lett. A kiérkező orvosok megállapították a halálát” 2 állt az orosz börtönszolgálat közleményében. Az orosz ellenzéki politikus február 16-án lett rosszul a 3. számú büntetőtelepen a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben. Halálát állítólag egy leszakadt vérrög okozta.

A büntetés-végrehajtási intézményeket látogató jamali társadalmi megfigyelő bizottság szerint Navalnijnak nem voltak egészségügyi panaszai, és a hozzátartozóihoz sem érkezett ilyen értelmű kérelem.

Navalnij Putyin elnök politikájának bírálójaként vált világszerte ismertté. 2021 januárjában börtönözték be: szabadság megsértése, csalás és a bíróság megsértése miatt először 12 év börtönre, majd 2023 augusztusában – szélsőséges csoport létrehozása, szélsőséges tevékenység finanszírozása, szélsőségességre való felbujtás, valamint az állampolgárok jogait sértő nonprofit szervezet létrehozása címén – további 19 évnyi fegyházra ítélték. Először a Vlagyimir környékén lévő pokrovi börtönben tartották fogva, ahonnan előbb egy, ugyanebben a régióban lévő, szigorított rezsimű büntetőtelepre szállították, majd onnan tavaly a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetbe helyezték át.

Támogatói mindvégig azt állították, hogy az orosz elnökkel szembeni kritikája miatt került börtönbe.

Kiemelt fotó: Contributor/Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top