nlc.hu
Aktuális

Orosz álhír-törvény

Putyin telerakná az orosz börtönöket a neki nem tetsző híreket mondókkal

Újabb törvényt írt alá Vlagyimir Putyin az állítólagos hamis információk terjesztésének tilalmáról. Azt az orosz hatóságok döntik el, mi igaz.

Azt már korábban törvénybe foglalta Oroszország, hogy az orosz fegyveres erőkről szóló állítólagos hamis információk terjesztését bünteti, ám most Vlagyimir Putyin elnök aláírt egy újabb törvényt, ami szerint az is börtönbe mehet, aki hamis információt terjeszt az állami hatóságok, nagykövetségek és kereskedelmi képviseletek munkájáról.

Putyin néz

Vlagyimir Putyin orosz elnök Fotó: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Sputnik via AFP

A hamis információk terjesztői 700 ezer és 1,5 millió rubel közötti pénzbírsággal vagy három évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók. Tisztségviselők esetében a büntetések még nagyobbak: ők 3-5 millió rubel közötti pénzbírságra vagy 5-10 év közötti börtönbüntetésre számíthatnak.

Hogy mi a hamis információ és mi az igaz? Ennek eldöntését a törvények az orosz hatóságokra bízták.

Oroszországban külön törvény tiltja az állami hatóságok munkájának lejáratását külföldön. Az erre vonatkozó jogszabályokat az ukrajnai háború kezdete óta szigorították.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top