Életmód

Háromnegyed évszázada házasok és imádják egymást

Az USA 39. elnöke és felesége jövőre már az úgynevezett koronaékszer-lakodalmukat ünnepelhetik.

Amerikai elnökként Jimmy Carter nem került a legsikeresebb államfők közé. Egy terminusra választották csak meg 1977-1981 között, amihez az is hozzájárult, hogy ellenfele a Nixon-botrány után alelnökből elnökké avanzsáló Gerald Ford volt. Carter elnökségére elsősorban az amerikai olajválság, illetve az 1979-től egészen 1981. elejéig húzódó iráni túszdráma nyomta rá a bélyegét, de nem jött neki túl jól a Three Mile Island-en bekövetkezett nukleáris katasztrófa sem. Ettől függetlenül kormányzóként Carter sokat tett a szegregáció felszámolása ellen, ezt a hozzáállást pedig a Fehér Házba is magával vitte.

Elnöksége után már jelentősebb nyomot tudott hagyni a világban, 1982-ben létrehozta ugyanis a Carter Centert, amely főleg nemzetközi konfliktusok során próbált közvetíteni a szembenálló felek között. A kilencvenes években a délszláv háborúban, de például Haitin is igyekeztek tenni a helyzet rendezése érdekében. Bár nem ő alapította, de feleségével, Rosalynn Carterrel együtt központi figurája a Habitat for Humanity humanitárius szervezetnek is, amely világszerte épít házakat a rászorulóknak.

Jimmy és Rosalynn Carter jövőre ünnepli 75. házassági évfordulóját

Jimmy és Rosalynn Carter az exelnök 70. születésnapján, 1994-ben (Fotó: Getty Images)

Jimmy Carter 1946-ban vette feleségül Rosalynn Cartert, akivel négy közös gyerekük született. A pár az exelnök húgán keresztül ismerte meg egymást, első találkozásuk után Rosalynn „a legjóképűbb fiatalembernek” nevezte Jimmyt.

Jimmy Carter és felesége idén ünnepli 74. házassági évfordulójukat

Mintha csak egy tiniszerelem lenne, Jimmy és Rosalynn Carter még ma is gyakran sétál kézen fogva (Fotó: Getty Images)

Első randevújukra 1945-ben került sor, amikor a leendő elnök 21, a leendő first lady pedig 18 éves volt. Jimmy nem sokkal ezután már meg is kérte Rosalynn kezét, ő azonban az első alkalommal visszautasította a férfit, mivel édesapjának korábban megígérte, hogy mielőtt férjhez menne, befejezi főiskolai tanulmányait. Az esküvőre végül 1946-ban került sor.

A házaspár azóta is együtt van, és minden jel szerint nagyon szeretik egymást. Az alábbi felvétel még 2015-ben készült, de látható, hogy az akkor 88 éves volt first lady és az akkor 91 éves exelnök mosolyogva tett eleget „kötelességének”, amikor egy baseball-meccsen rájuk irányították az úgynevezett Kiss Cam kamerát – ilyenkor a képre kerülő párok a szokás szerint az egész stadion szeme láttára megcsókolják egymást.

Ugyanabban az évben Jimmy Carternél daganatos betegséget diagnosztizáltak, aki ezzel kapcsolatban azt mondta: „Rosalynn megismerése volt az életem csúcspontja”.

A házaspár tavaly lett a leghosszabb ideje házas elnöki pár, George H. W. Bush halálát követően. Idén ünneplik majd 74. házassági évfordulójukat, ami azt jelenti, hogy jövőre már az úgynevezett koronaékszer-lakodalmat ülhetnék meg, háromnegyed évszázados frigyükre tekintettel.

További cikkeink amerikai elnökökről és first ladykről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top