Életmód
Szponzorált tartalom

Így teheted könnyebbé a menstruáció időszakát: otthoni praktikák, amik beváltak

Mit együnk, mit kerüljünk, mennyit igyunk, és milyen gyógynövények lehetnek a segítségünkre a menzesz idején? Összegyűjtöttük a legjobb otthoni praktikákat, amiket te is bevethetsz, ha szükségét érzed!

Van, aki könnyebben, más nehezebben éli meg a piros betűs napokat, de az biztos, hogy mindannyian megérezzük a hatását. Ezt teheted a helyzeted könnyítéséért!

Pótold a folyadékot, szabályozd a sóbevitelt!

A folyadékpótlás a menstruáció alatti napokban is fontos, azonban ilyenkor fokozottan ügyelned kell a sóbevitel mennyiségére, hiszen a só megköti a folyadékot. Részesítsd előnyben a szénsavmentes ásványvizeket és a gyógyteákat, valamint a friss zöldségekből készült leveseket. Amit pedig feltétlen felejts el: a puffadást okozó szénsavas, mesterséges ásványi anyaggal teli üdítők, a cukrozott gyümölcslevek, valamint a magas koffeintartalmú italok, mint amilyen a kávé vagy az energiaitalok.

Használj gyógynövényeket!

A menstruáció alatt sokan feszültebbek, stresszesebbek vagyunk: a lehangoltság és a fáradtság is eluralkodhat rajtunk amellett, hogy a görcsökkel is meg kell küzdenünk. Ilyenkor bátran hívd segítségül a természet házipatikájából a következő gyógynövényeket: a kamilla, az édeskömény, a cickafark, a fehér fagyöngy, a pásztortáska, a zsurló, a levendula, a zsálya és az árvacsalán mind segíthet abban, hogy jobban érezd magad. Főzz belőlük teát, de a levendula, a zsálya, a zsurló, a cickafark, és az árvacsalán az ülőfürdőhöz is tökéletesek.

Cseréld rendszeresen a tampont és a betétet!

Az egészséged miatt fontos, hogy a menstruációd alatt rendszeresen cseréld a tampont vagy a betétet. Ha a tampon mellett döntesz, soha ne feküdj le úgy, hogy az aznapi tampont nem veszed ki éjszakára! A vérzés erősségétől függően a betétet is cseréld rendszeresen a higiénia és a komfortérzeted érdekében.

Így teheted könnyebbé a menstruáció időszakát: otthoni praktikák, amik beváltak

Válogasd meg, mit eszel!

Az étkezésünk nagyban befolyásolhatja a mindennapjainkat, és ez alól a menzesz időszaka sem kivétel. Ezeken a napokon érdemes sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanod, azonban arra ügyelj, hogy a puffadást okozó ételeket kerüld. Ilyenek lehetnek a hüvelyesek, mint amilyen a lencse, a bab és a borsó, de a nehezebb húsok, mint amilyen a vöröshús, vagy a kolbász, és a zsíros, a gyomrot megterhelő ételek sem tesznek jót. 

De akkor mit ehetünk? A magnéziumban bővelkedő teljes kiőrlésű gabonák, a tejtermékek és a zöldségek, valamint a B1-vitaminban gazdag korpa, zab, mogyoró és hántolatlan rizs tökéletesek ezeken a napokon.

Használd a meleg erejét!

A meleg jótékony hatását akár magadtól is felfedezhetted, hiszen a menstruáció idején ösztönösen vágyunk a melegre. Akár egy kád meleg víz, vagy egy meleg vizes termálfürdő, esetleg egy meleg takaró, derékmelegítő is sokat enyhíthet a menstruációs fájdalmon.

Sütik helyett így nassolj!

A legtöbbünk számára nem ismeretlen az az érzés, amikor mindennél jobban vágyunk az édességre a menzesz alatt. De nem egyedül a habos sütemények jelenthetik a megoldást: a banán, az aszalt gyümölcsök, az olajos magvak, a rozslisztből készült kekszek, az ízesített puffasztott rizs chipsek, és a magas kakaótartalmú csokoládé sokkal jobb választás lehet.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top