Életmód

Még nem látszik a járvány vége Németországban

Németországban még nem lehet kijelölni egy konkrét napot a koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldására, de az jó hír, hogy a kórházak egyelőre bírják a terhelést – mondta Angela Merkel német kancellár.

Egyelőre csak az biztos, hogy április 19-éig  a koronavírus-járvány miatt elrendelt összes korlátozást maradéktalanul be kell tartani – mondta a német kancellár. Egy kiszivárogtatott belügyminiszteri tervezettel kapcsolatban, miszerint április 19. után el lehet kezdeni a visszatérést a társadalom és a gazdaság normál üzemmódjához, Angela Merkel elmondta, hogy sok terv, forgatókönyv, vizsgálat és elemzés készül, de kormányzati döntés a menetrendről nincs.

Mint mondta, „nagyon rossz lenne”, ha túl gyorsan lazítanának a korlátozásokon, majd minden intézkedést ismét be kellene vezetni, mert túlterhelődne az egészségügyi ellátórendszer.

Figyelembe kell venni a napi új igazolt fertőzések számának alakulását is, illetve azt, hogy miként viszonyul egymáshoz az újonnan fertőzöttek és a vírus okozta betegségből felgyógyulók száma – fejtette ki Angela Merkel. „Nem fogjuk tudni végérvényesen megmondani, hogy mi a teendő, és azt hiszem, a virológusok sem tudják megmondani nekünk, hogy mit kell és mit nem szabad tenni, hanem mindig figyelni kell majd, hogy mi milyen hatással jár” – mondta a kancellár.

maszk, koronavírus

Maszkos emberek Berlinben (Fotó: Getty Images)

Kiemelte, hogy a korlátozások lazítása nem jelenti a visszatérést az intézkedések bevezetése előtti állapothoz, hiszen „továbbra is egy világjárvány közepette élünk majd”. A szabadságjogokat azonban mindig csak az emberek egészségének és életének megóvásához szükséges mértékben szabad korlátozni, és a járvány után minden ilyen jogot helyre kell állítani. Angela Merkel hangsúlyozta, hogy a világjárvány az Európai Unió történetének legnagyobb megpróbáltatása, mely minden tagállamot egyaránt sújt.

Közös érdek, hogy az EU megerősödve kerüljön ki a válságból. Ezért az egészségügyi veszély elhárítása után „újraélesztési és újjáépítési” programokra lesz szükség, méghozzá nemcsak tagállami, hanem közösségi szinten. Végig kell gondolni azt is, hogy milyen területeken kell erősebb önellátó képességre, nagyobb „szuverenitásra” törekedni – mondta a német kancellár, példaként említve az egészségügyi védőfelszerelések EU-s szinten összehangolt gyártását.
   
Az amerikai Johns Hopkins Egyetem hétfő esti adatai szerint Németországban 100.770 ember hordozza bizonyítottan az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2), ami 3419 esettel – 3,51 százalékkal – több az egy nappal korábbi  97.351-nél.A vírus okozta betegség (Covid-19) halálos áldozatainak száma 1479-ről 1590-re emelkedett, a betegségből felgyógyultak száma 26.400-ról 28.700-ra nőtt.

A járvány egyelőre nem feszíti túl az ellátórendszer kapacitását, az egészségügyi minisztérium hétfői adatai szerint nagyjából 10 ezer szabad hely van az intenzív osztályokon.

(MTI)

Koronavírussal kapcsolatos friss hírek az nlc.-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top