Ha nem lenne mosogatógépem, egész nap a mosogató felett állhatna valaki a családból, vagy – de erre nem sok esélyt látok, sokkal jobban odafigyelnénk arra, hogy mit veszünk elő a konyhaszekrényből. Négyen vagyunk itthon, de a 12 személyes mosogatógépem naponta kétszer kell elindítani, és mindig tökéletesen kihasználom a kapacitását. Még szerencse, hogy a karantén előtti időkben gyakran volt nálunk nagy vendégsereg, így van mit belepakolni. A tizennyolc mély-, és lapostányér, az ettől is sokkal több kistányér, és legalább ötven pohár közül legalább a fele mindig épp mosogatás alatt van, a rengeteg edény és műanyag doboz már be sem fér néha.
Ugyanez a helyzet a robotporszívóval is. Gyakorlatilag egész nap mehetne, pedig 50 perc alatt végigmegy a lakáson, de mire végez, kezdheti is elölről. A kutya épp vedlik, a gyerekek képtelenek nem összemorzsázni mindent. Komolyan mondom, hogy elképzelni se tudom, honnan hullik belőlük ennyi morzsa, mert néha olyan érzésem van, hogy több kenyérnyi morzsát szed össze a porszívó, mint amennyi kenyér elfogy. A hagyományos porszívózás nyilván alaposabb, mint a robot, de így, hogy naponta kétszer elindítom, folyamatosan tisztán tartja a lakást.
Mariann a légtisztító berendezésre esküszik, mióta otthon a család.
„Bevallom, teljesen felesleges őrültségnek gondoltam, amikor a férjem ősszel megvette. Párásítja a levegőt, kiszűri a port, és állítólag a vírusokat is. Nem nagyon hittem benne, és viszonylag ritkán kapcsoltuk csak be. Viszont mióta itthon vagyunk a koronavírus-járvány miatt, folyamatosan működik. Az első pár nap itthonlét után, amikor még nem kacsoltam be a gépet, azt vettem észre, hogy a három gyerek miatt elképesztően nagy a por a lakásban. Óvodások, folyamatosan ugrálnak, ezért a szálló por nem tud leszállni, tele van vele a levegő, illetve mindenre rátapad a tévétől kezdve a polcokig, a poharakon át még a tükörre is. Sokkal gyakrabban kellett volna portalanítani, mint amikor nap közben nem voltunk itthon, és akkor még macskaszőrről nem is beszéltem.”
Mariann miután bekapcsolta a légtisztítót, örömmel tapasztalta, hogy a por szinte teljesen eltűnt a lakásból. Aminek viszont nagyon nem örült, hogy mióta megy a gép, egyik kovászos kenyere sem sikerül úgy, mint előtte.
Úgy tűnik, a légtisztító kiszűri az élesztőgombákat a levegőből!
Ez akár jó hír is lehet, mert valószínűleg így a vírusok egy részével szemben is igazoltan hatékony, de Mariann nem most kezdett kovászolni, és eddig sokkal magasabbak, könnyebbek voltak a kenyerei.
Zita családja rákapott a lágytojásra. Öten vannak, és az, hogy a tojás mennyire lett tökéletes, csak a véletlenen múlt, hiába számolták a perceket a lábos fölött.
„Egyik reggel, amikor épp túlfőztem a tojásokat, eszembe jutott, hogy nászajándékba kaptunk egy elektromos tojásfőzőt. Akkor azt gondoltam, hogy ennél feleslegesebb konyhai gép nem létezik, és aki nem tud megfőzni egy lágytojást, az hülye. Hát, remélem tévedtem a hülyeséggel kapcsolatban, azt viszont mindenesetre el kell ismernem, hogy a tojásfőző remek találmány!”
A gép ugyanis nem forró vízben, hanem gőzben készíti a tojásokat, valamivel hosszabb időn át, mintha mi magunk főznénk, de a végeredmény mindig pontosan olyan, mint amit beállítunk. Teljesen lágy, közepesen lágy, félig kemény, vagy kemény. És a gépnek nem számít a tojás mérete vagy előzetes hőmérséklete sem, sőt a héja sem reped meg elkészítés közben soha.
Zoltán családja a kontaktgrillre kapott rá az elmúlt hetekben. Eddig nem használták, mert egy olyan régi típussal rendelkeznek, aminek nem kivehető a sütőlapja, így pedig elég nehéz elmosogatni, ami viszonylag nagy macera. Most viszont a legjobb megoldásnak találják akkor, amikor négyen négyfélét vacsoráznának.
„Valahogy most nagyon mennek nálunk a paniniszerű szendvicsek, akár kenyérből, akár zsemléből. Mindenki azt tesz bele magának, amit csak akar. Sok virslit és debrecenit is eszünk, főleg a főzelékek tetejére, az is sokkal jobb a kontaktgrillben, mint serpenyőben készítve, de újabban gyakran sütünk benne hússzeleteket is. Ha például csirkemellet sütünk sajttal töltve, akkor sütőpapírba csomagolva tesszük a grillbe, így nem ég a sajt bele, a papírból pedig nagyon szépen ki lehet enni. Ugyanez a helyzet a grillezett zöldségekkel is, nagyon hamar elkészülnek a nagy, közvetlen hőnek köszönhetően, és sokkal finomabbak, mint máshogy sütve. Ha egy kevés lé mégis kifolyik, azt még a meleg grillről letakarítjuk, de jövő hónapban beruházunk egy levehető lapos gépre, annyira megszerettük.”
Tamásék a turmixgépet használják sokkal gyakrabban, mióta otthonról dolgoznak.
„Eddig félévente egyszer-kétszer kapcsoltuk csak be, főleg krémleveseket készítettünk vele, a gyümölcsturmixokért ugyanis nem vagyunk oda. De egyik nap észrevettem, hogy már egész nagy a menta a kertben, és megkívántam a mentás limonádét. Valahol ittam már turmixolt változatot, szóval nem én találtam ki, de most eszembe jutott. Citrom és menta kell a vízbe semmi más. Ha nagyon meleg lesz, teszek még bele jégkockát is, ennyi az egész. Én cukor nélkül iszom, a feleségem cukorral, és már tovább is fejlesztette a limonádét sorbetté.”
Mentás citromsorbet
- 5 dl víz
- 300 g cukor
- 1 csipet só
- 20 mentalevél
- 4 citrom
A cukrot egy zománcozott fazékban összefőzzük a vízzel. Amikor kihűlt, beleszórjuk a mentát és belereszeljük a citromhéját, majd belenyomjuk a levét is. Az egészet átöntjük a turmixba és leturmixoljuk. Ha van fagyigépünk, akkor abban készítjük el, ha nincs, akkor műanyag dobozba töltjük, és óránként kivesszük, és leturmixoljuk újra, így sok levegőt keverünk bele. Amikor már sűrű jégkása, akkor nem kell tovább turmixolni, maradhat a mélyhűtőben. Fogyasztás előtt fél órával érdemes kivenni, hogy kicsit puhább legyen.