Horror élőben: Jáván szellemek riogatják a karanténszövényeket

Hercsel Adél | 2020. Április 17.
Az elmúlt hónapokban már annyi mindent olvashattunk arról, hogy országok, városok és kisebb települések vezetői mennyi erőfeszítéssel, milyen korlátozó intézkedésekkel bírják otthon maradásra a koronavírus-járvány közepette az embereket. Jáva szigete most viszont mindenkin túltesz.

A Jáva közepén található Kepuh nevű faluban olyan önkénteseket toboroznak, akik vállalják, hogy szellemnek öltözve riogatják a járókelőket az éjszaka folyamán, hogy a helyi lakosok tartsák be a kijárási korlátozásokat, és menjenek haza. Jáván azért is folyamodtak a sajátos módszerhez, mert a helyiek úgy tartják, a szellemek, az ún. pocongok valóban a halottak kóborló lelkét testesítik meg. Egész pontosan azokét, akik a temetésük során a lepel fogságába kerültek, amelyben beletették őket a koporsóba. Nem csoda, ha az indonéziai folklór szerint hagyományosan félelmetes természetfeletti lényekről van szó, akiket jobb elkerülni. 

Maga a kijárási korlátozásokat segítő ötlet, amit a falu vezetése a magáévá tett, a helyi fiataloktól származik. És a technika úgy tűnik, hogy működik: a fehér lepedőbe öltözött, ijesztő maszkot öltő bátor önkéntesek valóban azonnal az éjszakai kóborlók eszébe juttatják az elrendelt szigorú kijárási korlátozásokat. A falu polgármestere szerint, amióta a pocongok megjelentek, a falusi családok nem igazán merik elhagyni az otthonukat, lényegében senki sem megy ki az utcára. Az elmúlt 3 éjszaka folyamán legalábbis sem láttak senkit Kepuh utcáin.

(via)

Kevésbé drasztikus módszerek itthonról és a nagyvilágból: 

Exit mobile version