Aktuális

Meghosszabbítják a kijárási korlátozást a franciáknál is

„A legszigorúbb karanténnak május 11-ig folytatódnia kell” – mondta a köztársasági elnök.

Franciaországban május 11-ig lesznek érvényben a koronavírus-járvány megfékezése érdekében március 17-én életbe lépett kijárási korlátozások – jelentette be Emmanuel Macron államfő hétfő esti televíziós beszédében. „Az enyhítés május 11-én csak akkor lesz lehetséges, ha továbbra is felelősek maradunk, tiszteletben tartjuk a szabályokat, és ha vírus terjedése addig valóban lassul” – tette hozzá.

Emmanuel Macron elismerte, hogy Franciaország nem volt eléggé felkészülve a járványra, amely több hiányosságra is rávilágított. „Mint a világ minden országában, nem volt elég védőruha, kesztyű, kézfertőtlenítő, nem tudtunk annyi maszkot szétosztani, amennyit szerettünk volna” – hangsúlyozta a francia elnök.

A bölcsődék, az általános iskolák és a középiskolák fokozatosan újranyitnak május 11-én, de az egyetemek zárva maradnak, a felsőoktatásban nem lesznek már az idei tanévben órák, a kormány a későbbiekben pontosítja a vizsgák és a felvételik menetrendjét. „A nyilvános helyek, bárok, éttermek, kávézók, mozik, színházak, koncerttermek és múzeumok azonban továbbra sem fognak kinyitni. Ami a fesztiválokat és egyéb, tömegeket vonzó eseményeket illeti, július közepe előtt nem rendezhetők meg. A helyzetet május közepétől hetente fogjuk értékelni” – mondta a francia elnök.

koronavírus

Egészségügyi séta Párizsban. (Fotó: Pierre Suu/Getty Images)

Az egészségügyi intézkedéseket illetően Emmanuel Macron jelezte, hogy május 11-től minden tünetet produkáló franciát tesztelni fognak, és a beteg és idős embereket arra fogják kérni a hatóságok, hogy továbbra is maradjanak otthon. A maszkviselést a járvány szempontjából leginkább veszélyeztetett foglalkozási ágazatokban, a lakosság számára pedig egyes helyzetekben, például a tömegközlekedési járműveken kívánja általánossá tenni a kormányzat.

Emmanuel Macron kiemelte, hogy Franciaország határai egyelőre meghatározatlan időre zárva maradnak az Európán kívüliek számára.  

A gazdaságvédelmi intézkedésekben a hosszú távon veszteségekkel sújtott ágazatoknak speciális mentőcsomagokat ígért az elnök, külön a turizmusnak, a szálloda- és a vendéglátóiparnak, valamint a kulturális szektornak, és jelezte, hogy a legszerényebb jövedelmű, gyereket nevelő családok rendkívüli támogatásokat kapnak.

Emmanuel Macron úgy vélte, hogy a koronavírus-járvány után fel kell hagyni az eddigi ideológiákkal, és mindenkinek meg kell újulnia. „Elsőként nekem” – mondta.    

Franciaországban az egészségügyi hatóságok szerint a múlt hétvégén megkezdődött a koronavírus-járvány tetőzése. Az elmúlt 24 órában még 574-gyel 14.967-re emelkedett a halálos áldozatok száma, akiknek harmada idősotthonokban hunyt el. A regisztrált fertőzöttek 137.877-en vannak, és mostanáig 27.718-an gyógyultak ki a betegségből.

(MTI)

Koronavírussal kapcsolatos friss hírek az nlc.-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top