Aktuális

„Semmi nem lesz többé olyan, mint régen” – Barabási Albert-László a járvány utáni helyzetről

Barabási Albert-László szerint sokkal több embert fog tönkretenni a járvány, mint ahányan meghalnak.

Ismét megszólalt Barabási Albert-László hálózatkutató a koronavírus-járvány kapcsán. Egy online konferencián ezúttal arról beszélt, hogy nem fog egyszer csak visszaállni az élet a rendes kerékvágásba – írja az Infostart. A tudós szerint sokan azt gondolják, ha lesz oltás, akkor majd minden a régi lesz, de ő úgy látja, semmi nem lesz már olyan, mint a koronavírus előtt volt.

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Hozzátette viszont, hogy Magyarország jól áll a vírus elleni harcban, csak azok teljesítenek jobban nálunk, akik időben és nagyot léptek, és tömegesen tesztelnek, például Németország vagy éppen Dél-Korea. Ugyanakkor idehaza biztos, hogy sokkal több beteg van, mint amit bevallanak, ugyanis jóval kevesebbet tesztelnek a szükségesnél, egyszerűen azért, mert nincs rá kapacitás. Ő úgy számol, ha az emberek betartják a korlátozásokat, nyár végére kiépülhet a nyájimmunitás.

Barabási hangsúlyozta: fel kell készülnünk arra, hogy az elhunytak száma sokkal kisebb lesz azokénál, akiket gazdaságilag fog tönkretenni a járvány.

koronavírus

Járőröző rendőrök távozásra szólítanak fel fiatalokat Budapesten a Ludovika téren. A koronavírus-járvány miatt március 28-án kihirdetett kijárási korlátozást a kormány április 9-én határozatlan időre meghosszabbította. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Magyar kutatók a koronavírusról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top