Család

Barabási Albert-László: „A régi út már nem járható” – így látja a híres hálózatkutató a koronavírus utáni világot

A világhírű hálózatkutató arról írt, hogyan tanulhat meg az emberiség együtt élni a koronavírussal.

Barabási Albert-László hálózatkutató 53 éves lett, születésnapján pedig a Facebookon gondolkodott a koronavírus utáni világról. Korábban arról beszélt, a tudósok már februárban tudták, hogy le fog állni az élet, most pedig arról ír, hogy meddig tarthat a rendkívüli helyzet, amibe kerültünk.

Ha azt kérdezed, hogy ki tudunk-e újra menni az otthonunkból, hogy magunkhoz ölelhetjük-e újra a szeretteinket, elmehetünk-e vacsorázni a barátainkkal, vissza tudunk-e térni az iskoláinkba, egyetemeinkre és munkahelyeinkre, eltemethetjük-e az elhunytakat és megkeresztelhetjük-e a Korona-bébiket, akkor a válasz az, hogy igen.

Barabási Albert-László (Fotó: Németh Dániel / Libri)

Barabási Albert-László (Fotó: Németh Dániel / Libri)

Ha viszont arra vagy kíváncsi, hogy vissza fog-e az életünk térni abba a mederbe, amelyből most kitérítette a járvány, a válasz: nem. Az az út már nem járható” – írja a tudós. Azzal a folytatja, hogy a fertőzésen átesett emberek vagy a nem fertőzöttek újra élhetnek majd közösségi életet, de amíg nincs vakcina a vírus ellen, ez sokkal visszafogottabb, óvatosabb lesz, mint korábban, az idősekre pedig továbbra is fokozottan vigyáznunk kell.

A vakcina viszont idén még nem készül el, véli. „Így ma leginkább arra a jövőre próbálok gondolni, amikor már lesz teszt, oltás és orvosság. Amikor semmi sem akadályoz meg bennünket abban, hogy visszatérjünk a régi életünkhöz, és amikor ráébredünk arra, hogy az már nem térhet vissza.

Legfrissebb hírek a koronavírusról az nlc.-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top