nlc.hu
Aktuális
WHO: Hiba lenne túl hamar feloldani a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat

WHO: Hiba lenne túl hamar feloldani a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat

A koronavírus-járvány által leginkább sújtott 10 ország közül hét az európai térségben található.

Óva intette szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kormányokat attól, hogy túl hamar oldják fel a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat.

Hans Kluge, a WHO európai igazgatója megjegyezte, hogy a járvány által leginkább sújtott 10 ország közül hét az európai térségben található. Kluge kiemelte Spanyolországot, Olaszországot és Németországot a járvány terjedésének lassulásával kapcsolatban, és elmondta, hogy haladást sikerült elérni Ausztriában, Hollandiában és Svájcban. Azonban aggodalmát fejezte ki a koronavírus-fertőzéses esetek növekvő számával kapcsolatban egyebek között Törökországban, Izraelben, Svédországban, Finnországban és Ukrajnában.

koronavírus járvány európa

(Fotó: Patrick van Katwijk-Getty Images)

Olaszországban az elmúlt napban csökkent az új halálesetek száma, a diagnosztizált fertőzötteké viszont nőtt. Az 552 új halálesettel a halálos áldozatok száma elérte a 17.669-et – közölte szerda este a polgári védelem. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt 1195-tel emelkedett az egy nappal korábbi 880-hoz képest. Ez az ötödik egymás utáni nap, hogy egyetlen beteg sem került az olaszországi kórházak intenzív osztályaira. A járvány miatt lezárták az olasz kikötőket a migránsokkal érkező NGO-hajók előtt.

Görögországban a Ritszona menekülttábor után a Malakasza tábort is karantén alá vonták, mert a létesítmények 28 lakójának szervezetében kimutatták a koronavírust.

Az új koronavírus okozta betegség miatt intenzív osztályon kezelt Boris Johnson stabil állapotban van és reagál a kezelésre. A brit kormányfőt vasárnap este vitték kórházba, és hétfő este került az intenzív osztályra. A legfrissebb hivatalos adatok szerint Nagy-Britanniában eddig 232.708 szűrést végeztek és 60.734 páciens szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2 vírus jelenlétét. Ez azt jelenti, hogy egy nap alatt 5492-vel nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Az előző este zárult 24 órában 938 beteg halt meg; ezzel a járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma 7097-re emelkedett. Ez volt az eddigi legmagasabb napi halálozási szám a nagy-britanniai adatok rendszeres közlésének kezdete óta.

A tervezettnél előbb hazatér Franciaországba a Charles De Gaulle francia nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó az Atlanti-óceánról, miután a fedélzetén mintegy negyven tengerész a koronavírus enyhébb tüneteit mutatja – közölte szerdán a francia hadügyminisztérium, egy héttel azután, hogy a Theodore Roosevelt amerikai repülőgéphordozó-hajón tört ki a koronavírus-járvány. Franciaországban a Johns Hopkins egyetem adatai szerint szerda este több mint 110 ezer fertőzöttet és több mint 10 ezer halálesetet tartottak számon.

Elérhette az egymilliót a SARS-CoV-2 vírusra végzett tesztek száma Németországban a szövetségi kormány szerdai becslése szerint. A negatív eredmények aránya meghaladja a 90 százalékot. Az egészségügyi tárca arról is tájékoztatott, hogy nagyjából tízezer ágy van még szabadon a kórházak és klinikák intenzív osztályain a Covid-19 súlyos eseteinek kezelésére. Németországban az igazolt fertőzöttek száma megközelíti a 110 ezret, a haláleseteké meghaladta a kétezret.

Ausztriában egymást követően már az ötödik napon csökken a vírus okozta megbetegedésben szenvedők száma, míg kedden még 8043, addig szerdán 7890 embert tartottak nyilván. Eddig összesen 12.824-en fertőződtek meg koronavírussal az országban. A betegségnek 227 halálos áldozata van.

Csehországban sikerült megakadályozni a koronavírus-járvány ellenőrizetlen terjedését, ezért az ország megkezdheti a felkészülést a normális élethez való visszatérésre – jelentette ki szerdai prágai sajtótájékoztatóján Adam Vojtech cseh egészségügyi miniszter. A tárca jelenleg azzal számol, hogy április végén a fertőzöttek száma mintegy 10.600 körül alakul, holott a korábbi becslések 14.200 fertőzöttről beszéltek.

Szlovákiában több mint kétszeresére nőtt az előző naphoz képest az új diagnosztizáltak száma, a 101 új esettel 683 fertőzöttet tartanak nyilván, a betegségnek 2 halálos áldozata és 13 gyógyultja van.

Ukrajnában rekordot döntött a fertőzöttek és áldozatok napi növekedésének száma, a kormány a karantén meghosszabbítását tervezi.

Az elkövetkező két-három hét döntő jelentőségű lesz a koronavírus terjedése elleni küzdelemben – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a kormány tagjaival és a régiók vezetőivel tartott szerdai videokonferencián, amelyen újabb szociális, és gazdaságélénkítő intézkedéseket jelentett be a járvány okozta gazdasági károk enyhítésére. Oroszországban egy nap alatt 1175-tel, 8672-ra nőtt az igazolt koronavírus-fertőzések száma a szerdán közzétett hivatalos adatok szerint. Ez 15,7 százalékos növekedési rekord. Az elmúlt egy nap alatt öten hunytak el a Covid-19 betegség következtében, a halottak száma 63. Eddig 580 gyógyulást regisztráltak.

Felajánlják fizetésüket – összesen egymillió euró értékben – a bolgár képviselők és a kormánytagok a közegészségügy részére a koronavírus-járvány visszaszorítására.

Iránban, ahonnan több mint 64 ezer fertőzöttet és négyezer halálesetet jelentettek, a hét végétől három szakaszban oldják fel az új típusú koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedéseket.

Narendra Modi indiai kormányfő szerdán közölte, hogy valószínűtlen az 1,3 milliárd lakosú ország egészében elrendelt kijárási tilalom feloldása április 15-én, mivel a legújabb jelentések szerint az utóbbi 24 órában megugrott a fertőzések és halálesetek száma.

Világszerte szerda este 1.464.852 volt a fertőzöttek, 83.615 a halálesetek és 308.757 a gyógyultak száma.

Koronavírushírek az nlc.-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top