Életmód

Finnország ezzel a stratégiával tartaná kordában a koronavírust

Fokozatosan feloldanák a korlátozásokat Finnországban, közben pedig növelnék a tesztek számát, és elkülönítenék a koronavírus-fertőzötteket.

Finnország „hibrid” stratégiát akar követni, amely a koronavírus-járvány kordában tartását célozza a vírustesztek számának növelésével, miközben az ország visszatér a normális élethez a szigorítások fokozatosan feloldásával – jelentette ki szerdán Sanna Marin finn miniszterelnök.

„Tesztelés, nyomon követés, elkülönítés, és kezelés párhuzamosan a korlátozó intézkedések ellenőrzött módon történő feloldásával – foglalta össze a kormányzati elképzelést Marin. – Még szélesebb körben akarunk teszteket végrehajtani, és nyomon követni azokat, akik megfertőződtek” – hangsúlyozta a kormányfő.

Szájmaszkos vásárlók egy finnországi szupermarketben

Szájmaszkos vásárlók a finnországi Vaasaban 2020. március 28-án (Fotó: Olivier MORIN / AFP)

A kabinet ugyanakkor nem tervezi a korlátozások gyors feloldását. Az iskolák és egyéb közintézmények legalább május 13-ig zárva tartanak, és a legfeljebb tízfős gyülekezési korlátozás is érvényben marad addig. Az éttermek pedig várhatóan május végéig zárva maradnak, ami alól eddig is kivételt képeztek a házhoz szállítást végző vendéglátóipari egységek.

Marin elmondta: a kormány a jövő héten fog dönteni, hogy az iskolákat ismét megnyithatják-e május 13-án. Egyben bejelentette, hogy az 500 fősnél nagyobb tömegrendezvények megtartására vonatkozó tilalom hatályát július végéig kiterjesztik.

Finnországban eddig 4129 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 149-en elhunytak. A Covid-19 betegséggel kórházakban kezelt páciensek jelenlegi száma 199 és egyre csökken.

A kormányfő hangsúlyozta: a fokozatos lazításokat az teszi lehetővé, hogy Finnország a járvány terjedésének korai szakaszában foganatosította a karantént, még mielőtt az első páciens meghalt volna a Covid-19 betegségben.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top