Életmód

A heteroszexuális férfiak a legelégedettebbek a testükkel

Egy tanulmány szerint nem az számít az elégedettségünk szempontjából, hogy milyen a valóságban a testünk, hanem hogy milyen a szexuális beállítottságunk.

A nők hajlamosabbak elégedetlenkedni a testükkel, sőt ennek gyakran hangot is adunk, szidjuk magunkat a környezetünknek, míg a férfiak egész jól elvannak a saját testükkel akkor is, ha nem tökéletes. De vajon van különbség a testünkkel való elégedettségben a szexuális beállítottság alapján is? Arra keresték a kutatók a választ, hogy vajon a leszbikus, biszexuális és homoszexuális férfiak, nők mennyire különböznek a testükkel való kapcsolat szempontjából heteroszexuális társaiktól.

A kutatók 17 ezer résztvevőt vizsgáltak, nőket és férfiakat egyaránt, kérdőíveket kellett kitölteniük, melyeket olyan állításokat olvashattak, mint „Elégedett vagyok a testem méretével és alakjával”, ezeket kellett 1-től 7-ig tartó skálán elhelyezni attól függően, mennyire értettek egyet vele. Az eredményben végül azt találták, hogy a heteroszexuális férfiak elégedettebbek a saját testükkel, mint a heteroszexuális nők és a homoszexuális férfiak, illetve a leszbikus nők is megelőzték elégedettségben a homoszexuális férfiakat. Amire azonban nem számítottak a kutatók: nem volt különbség a nők és homoszexuális férfiak között, ugyanannyira elégedetlen mindkét csoport a saját testével.

A hetero férfiak elégedettebbek a testükkel, mint a nők

A hetero férfiak elégedettebbek a testükkel, mint a nők (Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images)

A kutatók szerint mindez azért olyan fontos kérdés, mert jól látszik az eredményekből, hogy azok a csoportok a legelégedetlenebbek a testükkel, akik a férfiaknak akarnak tetszeni. Ez természetesen nem a férfiak hibája, hanem azok az ősrégi társadalmi beidegződések okolhatók érte, melyek szerint csak az az ember lesz kelendő, aki egy bizonyos módon néz ki. A szépségideálok ugyan változnak időről időre, de az állandó marad, hogy egy átlagos ember nem képes elérni az ideális képet, ami a fejében létezik a szépségről.

Azt is fontosnak tartották megjegyezni a kutatók, hogy a heteroszexuális férfiaknak adja a társadalom a legkevesebb teret arra, hogy a külsejükkel foglalkozzanak mélyebben, vagy hogy elárulják, ha elégedetlenek a testük valamely részével. Tartja magát a tévhit ugyanis, hogy az igazi férfi nem foglalkozik a külsejével, mert férfiasan megy mamutra vadászni, és ez igen káros hatással van a pasik lelkére, mert sosem mutathatják így a gyengeségüket. Tehát simán lehet, hogy ők sem annyira elégedettek a testükkel, mint amennyire az a kutatás eredményeiből látszik, csak épp nem engedik meg saját maguknak, hogy ezt bevallják a külvilágnak.

Olvass többet a testképről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top