Életmód

Zseniális trükk, amivel rendszerezheted az appokat a telefonodon

Egyre több app kerül a telefonra, könnyen eluralkodhat a káosz, de van egy remek tippünk, hogyan lehet úgy rendszerezni az appokat, hogy még szépek is legyenek.

Már nemcsak a lakást, de a telefont is megkondózhatjuk, vagyis ebben az esetben nem Marie Kondo, hanem egy másik rendszerező guru, Martha Stewart ötletét valósítjuk meg. Az biztos, hogy az én telefonomnak nagy szüksége van a rendszerezésre, mert most, az otthonülős időszakban egyrészt megszaporodtak az online rendelős appok – étel, ruha, cipő, egyéb cikkek –, másrészt pedig az otthoni mozgáshoz is használom a telefonomat, ezért kerültek rá edzésekhez is appok – például intervall edzéshez időzítő vagy 25 napos plank kihívás –, hogy arról már ne is beszéljünk, hány új játékot kellett rá letölteni a kislányom kedvéért (csak hogy legyen néha tíz perc csönd körülöttem). Így esett, hogy hirtelen azon vettem észre magam, hogy már hosszú ideig kell keresgélnem a megszokott appokat, nem tudom egyből megnyitni a galériámat, ha szeretnék egy fotót megnézni, és az egész egy nagy káosz lett, épp úgy, ahogy a ruhák között is évről évre átláthatatlanná válik valamiért a jól kitalált rendszer.

Színek alapján tájékozódunk

Több ötletet is találtam a rendszerezésre, az egyik, amivel szemeztem, hogy az appokat rendeltetésük szerint csoportosítsuk mappákba. Ez logikusnak tűnik, egy mappába mennek a fotózáshoz szükséges appok, másikba az online rendelősek, de aztán rábukkantam Martha Stewart tanácsára, amibe sikerült beleszeretni, ezért a logikát félredobva inkább szivárványszínűvé varázsoltam a telefonom képernyőjét a rendszerezéssel: azonos színű appokat rendeztem egy mappába, és még helyes kis emojikkal is jelöltem, milyen színnel van dolgom. Egyedüli kivétel az a mappa lett, amit kis rózsaszín virágokkal jelöltem, mert így megtalálja a gyerekem a játékait a telefonon.

Egy trükk, amivel rendszerezheted a telefonodon az appokat

Így néz ki a saját telefonomon színek szerint rendszerezve a káosz

A színek szerint rendezésben is van azért logika, hiszen úgy működik az agyunk, hogy színek alapján jegyzünk meg a környezetünkben is tárgyakat. Elő tudjuk hívni az emlékeinkből, hogy azt a bizonyos kék kabátot hova tettük, vagy hogy azon a sarkon kell befordulni, ahol a sárga ház áll, és egy pillanatra még össze is zavarodunk, ha átfestik más színűre az évek során. Az appokat ráadásul úgy készítik, hogy a logójuk és színük alapján jól beazonosíthatóak legyenek, és elég egy pillantás, hogy már tudjuk, melyiket akartuk megnyitni.

Hogyan csináld?

  • Válassz egy egyszerű hátteret. A színek szerint rendezéshez nem jó, ha a gyerekek képe van beállítva háttérként, hiszen látnunk kell az appok színeit, inkább valamilyen egyszínű lesz a nyerő.
  • A hasonló színű appokat húzd külön mappákba. Nyilván nincs egyértelműen csak egy színe egy appnak, azt vedd alapul, amiből több van benne.
  • A mappákat jelöld emojival, csak azért, mert így még vidámabb lesz az összehatás, tulajdonképpen funkciójuk nincs, de egy nő életében gyakran léteznek olyan dolgok, amik csak szépek, de nincs különösebben értelmük.
  • A mappákon belül rendezd úgy az appokat, hogy az első helyeken a leggyakrabban használtak legyenek. Az átláthatóság kedvéért az a legjobb, ha maximum kilenc app van egy mappában. Ha ennél több appot találsz egy színből, akkor bontsd még árnyalatokra, készíts világoskék és sötétkék mappát (az én telefonomon kék színű a legtöbb app például).

A legjobb az egész mappákba rendezésben – akár funkció, akár szín szerint teszed –, hogy a három-négy képernyőn elszórt appok tömege egy képernyőre redukálódik, és olyan érzésed lesz, hogy az életednek legalább ez a kis szelete rendben van.

Ne csak az appokat rendszerezd az életedben:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top