Életmód

Olajbogyót töltött, miközben műtötték az agyát

Egy 60 éves olasz nőt az orvosai különleges dologra kértek.

Gyakran előfordul, hogy az épp agyműtéten áteső betegeknek az operáció közben csinálniuk kell valamit, hogy az orvosok folyamatosan nyomon követhessék a páciens állapotát. Van, akit gitározásra kértek, más hegedült, miközben az agyát műtötték.

Ezeket az olajbogyókat nem agyműtét közben töltötték (Fotó: Pexels.com)

Ezeket az olajbogyókat nem agyműtét közben töltötték (Fotó: Pexels.com)

Most azonban, számol be a BBC, egy 60 éves olasz nőtől azt kérték az orvosok, műtét közben töltsön olajbogyókat.

Az éber betegen végzett agyi műtét bizonyos neurológiai állapotok, például daganatok kezelésére szolgál, amelyek érintik az agy látásért, mozgásért vagy beszédért felelős területeit. Annak érdekében, hogy a sebész megpróbáljon minimális károkat okozni az egészséges szövetekben, kérdéseket tehet fel a betegnek, vagy azok részt vehetnek egy tevékenységben a műtét alatt.

A baloldali lebeny szabályozza a beszédet, a memóriát és a test jobboldalának mozgását. Roberto Trignani idegsebész azt nyilatkozta az olasz Ansa hírügynökségnek, hogy a módszer „lehetővé teszi a beteg monitorozását, miközben az agy működésén dolgozunk”.

Dr. Trignani, aki egy 11 orvosból álló csapat részét képezte, az elmúlt években mintegy 60 műtétet végzett éber betegeken. Egy másik anconai beteget rajzfilmek nézésére kértek.

A BBC cikke nem felejti el megjegyezni, hogy a közép-olaszországi Marche régió különlegessége az a fűszerezett húsgolyó, amelybe zöld olajbogyót rejtenek, majd ezt a golyót lisztben, tojásban és zsemlemorzsába forgatják, mielőtt kirántják.

Néhány recept, amihez kell olajbogyó:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top