Életmód

Nem lesz vészes a vírus második hulláma

Felkészült az ország, ha óvatosak vagyunk, a második menet könnyű lesz - állítja az infektológus.

A koronavírus vagy teljesen eltűnik Magyarországról, vagy nagyon alacsony fertőzésszámmal marad meg – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Szerinte két eset lehetséges.

  • A járvány teljesen eltűnik, mint Ausztráliából, ekkor csak külföldről, a járvány által különösen sújtott országokból lehet behurcolni. Ez történt most Pekingben is.
  • Ha a vírus az országban marad, akkor időnként kisebb gócok formájában felüti a fejét.
Fotó: MTI/Kovács Attila

Fotó: MTI/Kovács Attila

Mindkét esetben megakadályozható az elterjedése, ha betartjuk a már begyakorolt járványügyi intézkedéseket. Az emberek már ismerik a vírus tüneteit, így tesztelni is könnyebb őket. Most már csak egy-egy esetet regisztrálnak naponta; elképzelhető, hogy a görbe még kicsit emelkedni fog, de az első hullám lassan lecseng – véli a szakember. Úgy gondolja: az oltásra még várni kell, hiszen előbb élesben, fertőzött területeken kell letesztelni az addig is szigorú ellenőrzéseken átesett vakciát, itt még nem tartunk. A főorvos szerint nem fogják kötelezővé tenni a koronavírus elleni oltást, erre nem is lenne szükség, hiszen ha sikerülne beoltani az összes idős, krónikus beteget, az immunhiányos embereket, az egészségügyi és szociális szférában dolgozókat, akkor már nem alakulhatna ki súlyos járvány.

Mindent a második hullámról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top