Életmód
Szponzorált tartalom

Ezért fontos, hogy rostban gazdag legyen az étrended!

Szeretnél búcsút inteni a puffadásnak és a hasmenésnek, vagy esetleg megszabadulnál néhány kilótól? Mutatjuk, hogyan segíthetnek mindebben a rostok!

Szervezetünk megfelelő működéséhez elengedhetetlenek a rostok. De hogyan vihetjük be a legegészségesebb, legideálisabb módon? Segítünk, hogy eligazodj!

A rostok, mint az emésztőrendszerünk őrangyalai

A fehérjék és a zsírok mellett a szénhidrátoknak, közülük is a rostoknak fontos szerepük van az emésztésünk egészségének fenntartásában. A legtöbben talán a jó emésztéshez kapcsoljuk a rostokat, azonban ennél sokkal több mindenre hatással lehetnek.

Tény, hogy a rostban gazdag étkezés csökkenti a székrekedés és a hasmenés esélyét, továbbá akkor is nagy segítséget nyújthatnak a rostok, ha le szeretnénk adni néhány kilót. Mindezeken felül azonban a rostban gazdag táplálkozás hozzájárul a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez, a vércukorszint normalizálásához, és a természetes méregtelenítő folyamatokat is elősegítheti.

Jó, ha tudod, hogy a bélrendszerünk és az emésztésünk akkor működik megfelelően, ha elegendő mennyiségű jótékony baktérium él benne, amit a rostok is képesek biztosítani. Fontos azonban, hogy ne csak a rostok mennyiségére figyeljünk, hanem a változatosságra is, ugyanis, ha többféle rostot fogyasztunk, kisebb eséllyel kell számolnunk a puffadással.

A rostok csökkentik a cukor felszívódását, ezáltal egyaránt hozzájárulhatnak a vércukorszint és a koleszterint szabályozásához. Emellett lassítják az elfogyasztott táplálék áthaladását a bélrendszeren, ezáltal nehezítik a zsírok és a szénhidrátok felszívódását, mivel magukhoz vonzzák azokat, és együtt kiürülnek a szervezetből. Ha rostban gazdag az étrended, jó eséllyel a székrekedés fogalmát sem ismered, és mivel nemcsak zsírt és cukrot, hanem vizet is megkötnek, a széklet is könnyebben távozik.

A teljes kiőrlésű gabona hatása az emésztésre

A teljes kiőrlésű ételek és ropogtatnivalók jót tesznek az emésztésünknek

A rostok azon részei, amelyeket az emberi szervezet nem képes megemészteni, szintén nagyban hozzájárulnak az emésztőrendszer egészségéhez. Ahhoz, hogy a vastagbél tartalma tovább juthasson, szükség van arra, hogy a bél teljes egészében megteljen, amihez a rostok emésztetlen részei jelentősen hozzájárulnak – így segítve elő a rendszeres ürülést. Emellett teltségérzetet okoznak, így kevesebbet kívánunk enni, vagyis, diéta idején különösen nagy szükség van a rostban gazdag ételekre.

Milyen rostokat érdemes fogyasztanod?

Rosthoz sokféle forrásból hozzájuthatsz, azonban nem mindegy, hogy végül milyen formában viszed be a szervezetedbe. A gyümölcsök és a zöldségek jó, ha az étrended szerves részét képezik, azonban a gyümölcsök esetében jó, hah ügyelsz a mennyiségre a gyümölcscukor miatt. A citrusfélék, a bogyós gyümölcsök, a (savanyú) alma, valamint a natúr ananász mind jó választás lehet, a zöldségek közül pedig a káposzta, a zöldsaláta, a brokkoli, a répa, a paprika és a paradicsom. Ha hajlamos vagy puffadásra, a brokkolit és a kelkáposztát főzd meg, a salátához pedig egyél más rostot is!

Rosthoz hántolatlan gabonafélékből is hozzájuthatsz, ráadásul ezek ballasztanyaga hatásosabb, mint a zöldségeké, gyümölcsöké. A gabonák maghéjában található cellulóz, azaz nem oldódó rost, éppen ezért jó, ha a teljes kiőrlésű gabonákból készült ételeket részesítened előnyben. Ha nassolni támad kedved, fontos, hogy megnézd például a kekszek címkéjét, és válaszd a teljes kiőrlésű, rostban gazdag változatot! A keksz összetevői között keresd a búzakoprát, a búzacsírát, a szezámmagot, a tökmagot és a lenmagot, hiszen ezek mindegyike magas rosttartalmat biztosít.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top