Életmód

Megfogalmaztad már magadnak, hogy mi az álommunkád?

A jelenlegi helyzetben örül mindenki, akinek megmaradt a munkája, de akinek mégsem, annak segítünk egy tanáccsal, hogy megtalálja az új útját.

Sorra érkeznek a hírek bezárt munkahelyekről, a közvetlen környezetünkben is látjuk, milyen sokan elvesztették a munkájukat a járvány miatt. Mi is megírtuk egy anya, Zsófi történetét, akit minden előjel nélkül veszítette el a munkáját a korlátozások feloldása után – és még számtalan hozzá hasonló eset van jelenleg a világban.

Most az újratervezés időszaka következik, újra meg kell keresni azt az utat, amin járni szeretnénk – már ami a munkát illeti. Persze nem lehet túl válogatós az ember, ha fizetni kell a számlákat, az áramszolgáltatót pont nem érdekli, milyen karrierálmokat dédelgetünk, de az álláskeresés első lépése mégis az kell legyen, hogy kitűzünk magunk elé valamilyen célt, hogy mégis milyen munkát szeretnénk végezni, hiszen csak így lehet fókuszáltan keresni. Mert a munkád nem csupán feladatok halmaza, hanem az életednek egy meghatározó része, egyáltalán nem mindegy, merre indulsz el. A fő cél, hogy ne legyen túl nagy szakadék az álommunka és a valóság között. Ennek felderítésében, a célok kitűzésében segíthet, ha átgondolod azokat a szempontokat, melyeket dr. Robert Taibbi pszichoterapeuta javasol.

A munka fizeti a számlákat

Az elsődleges szempont nyilván az, hogy haza kell vinni annyi pénzt, amivel az olyan alap dolgokat fedezzük, mint lakhatás és étel. De az azért egyáltalán nem lényegtelen, hogy abban a munkában csak szenvedsz vagy azért jól is érzed magad, hiszen a nap 24 órájából 8 órát kell a munkáddal töltened. A terapeuta szerint fel kell tenni magadnak a kérdést, mielőtt jelentkeznél egy állásra, hogy ez csak átmeneti munkának lesz jó, amiből elég bevételed lesz az élethez, vagy esetleg hosszú távra is tervezhetsz vele, mert beleillik a profilodba és az álmaid felé visz.

Ha munkát keresel, gondolj az álommunkádra

Munkakeresés közben tartsd szem előtt azt is, mi az álommunkád (Kép: Unsplash)

Persze nem arra buzdít a szakember, hogy szükség idején válogatós legyél a munkakeresésben, csupán arra, hogy ne ragadj bele egy olyan állásba, ami nem neked való, mert az megkeserítheti az egész életedet. Ha megfogalmazod magadnak, hogy ez egy átmenet lesz csak a pénz miatt, akkor ne állj le az álláskereséssel a továbbiakban sem, és igenis kergesd az álommunkát.

Az álommunka természete

A pszichológus szerint az álommunka az, amikor az elhivatottság hajt, nem pedig a pénz vagy hírnév. Amikor egy munkában megtalálod a belső motivációt annyira, hogy nem érdekel az sem, hány órát töltesz vele, mert egyáltalán nem megerőltető dolgozni. Tényleg álomszerű lesz így az élet, hiszen nem hétfőtől péntekig várod a hétvégét, hanem egy sürgető tenni akarás lesz benned, és örülsz, amikor elmélyedhetsz a munkádban. Ezért hívják hivatásnak. Ilyenkor előtted lebeg egy cél, amiért boldogan teszel meg minden tőled telhetőt. Mintha nem is lenne más választásod, mint ezt a munkát elvégezni.

Természetesen az álommunka során sem tartható fenn ez a flow-érzés a nap minden percében, de lényegesen jobb lesz tőle az életminőséged, ha sikerül megközelíteni a következő munkahellyel az álommunkádat. A szakember szerint ezért érdemes már úgy belevágni az álláskeresésbe, hogy megfogalmazod magadnak az álommunkát, mert bár lehet, hogy első körben nem sikerül pont egy ilyen munkahelyet találni, de olyan célt ad a keresésnek, ami közelebb fog vinni az egyre inkább megfelelő állásokhoz.

Még több álláskeresés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top