nlc.hu
Életmód

Legszebb kajak-kenu pillanatok

Kolonics György itt ért fel a csúcsra – a kajak-kenu sport legszebb magyar pillanatai

A kajak-kenu az egyik legsikeresebb magyar sportág, ami számos jó pillanatot okozott a sportkedvelő magyaroknak. Mutatunk párat.

1936 óta a kajak-kenu mindkét szakágában összesen százkilencvennégyszer avattak bajnokot az olimpiák történetében, valamint ezüst- és bronzérmes is ugyanennyi volt. A magyarok az összesített éremtáblázat harmadik helyén állnak, Németország, és az egykori Szovjetunió után a mi sportolóink szerezték a legtöbb érmet. A sportág nagy magyar pillanataira biztosan sokan emlékeznek, most megmutatjuk, melyek azok, amiket még a legkeményebb férfiak sem bírtak végignézni könnyek nélkül.

Kolonics György – Sydney 2000

kolonics györgy sydney

A kenu egyes 500 méteren olimpiai bajnok Kolonics György mutatja aranyérmét (MTI FOTÓ: Illyés Tibor)

Kolonics György a valaha volt legeredményesebb magyar kenus, és vitathatatlanul az egyik legjobb ember, aki valaha lapátot fogott. A kétszeres olimpiai bajnok sportoló egyik legnagyobb pillanata kétségkívül a 2000-es sydney-i olimpia kenu egyesben, 500 méteren szerzett aranyérme.

Vajda Attila – Peking 2008

Egész Magyarország, az egész Shunji-lelátó Vajda Attilát ünnepelte Pekingben – a szegedi versenyző kenu egyesben, 1000 méteren megszerezte a magyar küldöttség első aranyérmét, miután a 2004-es athéni olimpián harmadik lett a versenyszámban. A sportoló az olimpia előtt tragikus körülmények között elhunyt kenus társnak, Kolonics Györgynek ajánlotta a győzelmet.

Dombi Rudolf és Kökény Roland – London 2012

,,Semmi mást nem tettem, csak keményen dolgoztam, és kergettem az álmaimat” – mondta London kajakos olimpiai bajnoka, Kökény Roland, aki Dombi Rudolffal nyert aranyat az angol fővárosban 2012-ben. A futam emlékezetes volt, ráadásul sikeres is, ám útjaik nem sokkal az olimpia után elváltak.

Janics Natasa és Kovács Katalin – Athén 2004

2004-ben Athénban ért fel először a csúcsra a Kovács KatalinJanics Natasa kajakpáros. A döntőre teljesen más lelkiállapotban érkeztek, hiszen Janics Natasa megnyerte az egyest, Kovács Katalin viszont egy nappal korábban a négyessel “csak” ezüstérmet szerzett. A döntőre azonban teljesen egymásra hangolódtak és megszerezték az aranyérmet.

Szabó Gabriella és Kozák Danuta – Rio 2016

A riói olimpia kajak-kenu programjának második napján megszületett az első magyar aranyérem, ugyanis Szabó Gabriella és Kozák Danuta 51 ezreddel megnyerte a női K–2 500 méteres döntőjét.

Szabó Gabriella – Kozák Danuta – Kovács Katalin – Fazekas-Zur Krisztina – Rio 2016

kajak négyes london

Aranyérem Londonban (Fotó: MTI)

A női kajak négyesek 500 méteres döntőjében sokáig nagy csatát vívott a németekkel a magyar csapat, a hajrában azonban elléptek a riválistól, és magabiztos sikert aratva kilenc tizeddel győztek – megvédve ezzel az olimpiai címüket.

A londoni futam:

Kozák Danuta – London 2012

Bár a döntőben az ukrán versenyző rajtolt jobban, s 300 méterig vezetett is, Kozák Danuta megkezdte a hajráját, amely annyira ellenállhatatlan volt, hogy a végén egy teljes hajóhosszt vert a második helyen célba érő ukránra.

Olvass még magyar sportsikerekről: 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top