Zacher Gábor szerint az új dizájnerdrog maga az orosz rulett

nlc | 2020. Augusztus 14.
A szer eddig 11 ember halált okozta Magyarországon.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy egy új, bika nevű dizájnerdrog jelent meg a magyar piacon, amelynek használatába már legalább tizenegy ember belehalt. A Blikk értesülései szerint 23-tól 36 évig terjed az életveszélyes hatóanyagú kábítószer áldozatainak életkora.

Most az ismert toxikológus, dr. Zacher Gábor az ATV Start című műsorában beszélt a bika veszélyeiről. A szakember szerint a név a drog vegyületének utolsó betűiből (B, I, C, A,) ered, azonban figyelmeztetett rá, hogy egy ilyen dizájnerdrogban akár 40-50 féle különböző szer is kerülhet. 

Képünk illusztráció – az új dizájnerdrogok legfőbb veszélye, hogy senki sem tudja, mi az összetételük (Fotó: Getty Images)

Dr. Zacher Gábor felhívta a figyelmet, hogy a bika egyik veszélye, hogy rendkívül olcsó, mivel akár már 150 forintért hozzá lehet jutni. Ennél viszont nagyobb kockázatot jelent a hatása, a rendkívül intenzív hatású szer ugyanis akár szívleállást és gyorsan jelentkező görcsrohamot is okozhat. 

A szakember arra is figyelmeztetett, hogy a dizájnerdrogok legnagyobb veszélye, hogy szinte senki sem tudja, hogy milyen anyagok milyen arányban és mennyiségben kerülnek az efféle szerekbe.

„Pontosan ezért napjaink dizájnerdrog-használata olyan, mint az orosz rulett” – mutatott rá a toxikológus szakember.

További cikkeink droggal, kábítószerrel kapcsolatban:

Exit mobile version