Életmód

Alexandre Dumas-t ünnepli a Google

176 évvel ezelőtt jelent meg a Monte Cristo grófja, ebből a jeles alkalomból fogadja a Google főoldalára érkezőket most remek rajzos összeállítás. Az író Alexande Dumas, aki máig a világ legolvasottabb francia írójának számít.

Alexandre Dumas père, teljes nevén Dumas Davy de la Pailleterie 1802. július 24-én született Villers-Cotterêts településen. Történelmi regényeit atábornok édesapjától hallott sztorik ihlették. Több regényéből is készültek filmadaptációk, így a Monte Cristo grófjából és a D’Artagnan-történetekből.

Irodalmi pályafutása az 1920-as években kezdődött, először újságcikkeket, majd színdarabokat írt. Volt rá példa, hogy a kor divatjának hűen folytatásos formában jelentek meg regényei, így a Monte Cristo is. A két év alatt leközölt regény első sorai 1844. augusztus 28-án, azaz éppen 176 éve jelentek meg az újságban. Az évforduló alkalmából dolgozta fel a regény történetét hét rajzban a Google felkérésére Matt Cruickshank grafikus – ez látható ma a kereső főoldalán.

Alexandre Dumas-t ünnepli a Google.

Alexandre Dumas-t ünnepli a Google.

Volt egyébként magyarországi kötődése is az írónak: jó barátság fűzte Teleki Sándor grófhoz, aki megismertette vele Petőfi munkásságát, és több Petőfi-verset lefordított franciára. 1865-ben több hetet töltött Dumas Budapesten, ahol nagy ünneplsben volt része. A magyar szimpátiát viszonzandó csináltatott magának magyar díszruhát és több felolvasását e magyar öltönyben tartotta.

Forrás: Wikipedia

Még egy kis kultúra:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top