Életmód
Szponzorált tartalom

Gyakran hallgatsz zenét fülhallgatóval? Ezt okozhatja a fülzsírdugó

Bizonyos szokásaink, mint amilyen a fülhallgató gyakori használata, serkentik a fülzsírképződést. Ha nem tisztítod megfelelően a füled, az nemcsak pusztán kellemetlen lehet, de egészségügyi kockázatokat is rejt magában. Segítünk, hogy mire figyelj!

Sokan szeretünk fülhallgatót használni akár a tömegközlekedésen, az utcán, sport közben, vagy éppen a munkahelyen, ha open office-ban dolgozunk, és koncentrálnunk kell. A gyakori fülhallgató-használat azonban fokozott fülzsírképződést eredményez, ami akár – ha nem tisztítod helyesen a füled –fülzsírdugó kialakulásához is vezethet.

Mikor lehet gond a fülzsír?

Attól függően, hogy milyen szokásaink vannak, a termelődő fülzsír mennyisége is eltérhet. A fülhallgató gyakori használata például ugyanúgy fokozza a termelődését, mint az erős izzadással járó sportok. De ha telefonos ügyfélszolgálaton dolgozol és headsetet használsz a nap 8-9 órájában, az is serkentheti a fülzsír termelődését.

A fokozott fülzsír-termelődés miatt körültekintőbben kell tisztítani a fület, ugyanis, ha nem tartod tisztán a hallójárataidat, fülzsírdugó alakulhat ki. A fülzsírdugó, ahogy a neve is utal rá, valójában összetömörült fülzsír, amit elősegíthet az is, hogy a fültisztító pálcikát a hallójáratba tolod annak reményében, hogy megtisztítja a füled. Mivel a fülzsírdugó a hallójáratban képződik, a hallásod is romolhat, így, ha azt tapasztalod, kétszer is vissza kell kérdezned, vagy hangosabbra kell állítanod a tévét, rádiót, telefont, menj el a háziorvosodhoz! Ha fülzsírdugó már kialakult, ne próbálkozz az eltávolítással, bízd szakemberre!

A fülhallgató használata fokozza a fülzsír termelődését

Ha gyakran használsz fülhallgatót, a füledet is sűrűbben kell tisztítanod

Így tisztítsd a füled helyesen!

Az első és legfontosabb: felejtsd el a fültisztító pálcikát, ha a hallójárataidat akarod tisztítani! Amellett, hogy a fültisztító pálcával csak mélyebbre nyomod a fülzsírt, a hallójárat érzékeny bőrét is könnyen megsértheted, ami gyulladáshoz vezethet. Különösen figyelj erre oda a fűtési szezonban: nemcsak az arcbőrünk, hanem a hallójáratainkat borító bőr is kiszáradhat, és sérülékenyebbé válhat.

A pálcika helyett használj olívaolajos fültisztító spray-t, ami nem irritálja a hallójáratodat, és nem kell számolnod sem sérüléssel, sem gyulladással. A spray folyékonnyá teszi a fülzsírt, így az könnyen tud távozni, ráadásul az olajos alapú fülspray-vel megelőzheted a hallójárat szárazságát és a fülviszketést is.

A spray mellett a füled mindennapos tisztítására a legjobb a tiszta víz, ugyanis a szappan és a tusfürdő irritálhatja a hallójárat a hallójárat bőrét, és gyulladást okozhat: ha a kemikáliák fülzsírral keverednek, felgyorsítják a fülzsírdugó kialakulását.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top