Életmód
Szponzorált tartalom

Fülzsír: így szabadulhatsz meg tőle biztonságosan

A fülzsír termelődése természetes folyamat, azonban nem mindegy, miként távolítod el. Mutatjuk, hogyan tisztítsd a füled, és milyen módszereket jobb, ha inkább elfelejtesz!

A fülünk tisztításáról kevesebb szó esik, mint például az arcbőrünk ápolásáról, pedig a hallójárataink egészsége szempontjából nagyon is van jelentősége, miként tartjuk tisztán a fülünket.

Mi a fülzsír, és mi a szerepe?

A fülzsírról ritkán beszélünk, leginkább megszabadulni akarunk tőle, pedig nagyon is fontos szerepe van a hallójárataink egészségének védelmében. A fülzsír termelődése természetes jelenség, a feladata, hogy megvédje a hallójáratot attól, hogy a különböző baktériumok és gombák megtelepedjenek benne.

A fülzsír víztaszító réteggel látja el a hallójáratot, így a strandon, az uszodában is sokkal kisebb az esélye annak, hogy a baktériumok bejussanak a hallójáratba. Sőt, amikor például sportolás közben izzadsz, szintén a fülzsír az, ami megvédi a füledet a portól és a baktériumoktól.

Hogyan távolíthatod el biztonságosan a fülzsírt?

A hallójáratunk ugyan öntisztuló, azonban szinte nincs olyan ember, aki időközönként ne tisztítaná a fülét. Az életmódunk függvényében kinek gyakrabban, kinek ritkábban, de valóban szükség van arra, hogy mi is rásegítsünk a spontán tisztulási folyamatra.

A fülzsírdugó a hallásodat is befolyásolhatja

A fülzsírdugó a hallásodat is befolyásolhatja

Ha a fülzsír eltávolításáról van szó, a legtöbbünknek talán a fültisztító pálcika jut az eszébe – pedig többet árthatunk vele, mint gondolnád. A fültisztító pálcika maximum a fülkagyló külső tisztítására való, mégsem erre használjuk, hiszen sokan a hallójáratot is ezzel igyekszünk kipucolni. De elég, ha végiggondolod a folyamatot: a fülzsír nem az egész hallójáratban, hanem csak a külső egyharmad részében termelődik – a pálcikával pedig csak mélyebbre nyomod, így csak még jobban eltömítheted a hallójáratodat.

A fültisztító pálcika helyett használj olívaolajos fültisztító spray-t, olyat, ami természetes összetevőket tartalmaz, így az irritációtól sem kell tartanod. A spray segít folyékonnyá tenni a fülzsírt, így az könnyedén tud távozni a hallójáratból, amit már könnyedén le tudsz törölni, mosni.

Az olajos spray további előnye, hogy a fűtési szezonban védőréteget képez a hallójárat bőrén, így az nem szárad ki. Miért fontos ez? Ősszel és télen a száraz levegőjű helyiségekben nemcsak az arcbőrünk, hanem a hallójárataink bőre is ki tud száradni, ami viszketést, később pedig gyulladást eredményezhet.

A spray mellett a mindennapi fültisztításhoz csavarj a mutatóujjad köré egy nedves törölközőt, és töröld át vele a füled! Arra ügyelj, hogy állj ellent a kísértésnek, és a törölköző csücskét ne tolod be a hallójáratba! Fültisztítás közben mellőzd a szappant, és kizárólag tiszta vizet használj!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top