Életmód
Szponzorált tartalom

Szeretsz uszodába járni? Így tisztítsd a füledet

Miért kell fokozottan odafigyelnünk a fültisztításra, ha rendszeresen járunk uszodába? Hogyan kerülhetjük el a fülgyulladást, és milyen hibákat ne kövessünk el?

Ugyan a testünk öntisztuló folyamatiba a fülzsír ürülése is hozzátartozik, azonban, ha rendszeresen járunk uszodába, nagyobb körültekintést igényel a fülünk higiéniája. Mutatjuk, mire kell figyelni!

Miért kell nagyobb figyelmet szentelned a fültisztításra, ha uszodába, strandra jársz?

A szokásaink és az életmódunk nagyban befolyásolják azt, hogy mennyi fülzsír termelődik. Ha például sokat jársz nyáron a strandra, év közben pedig rendszeresen látogatod az uszodát, és hajlamod van a füledbe jutó víz okozta fülgyulladásra, kiemelt gondot kell fordítanod a fültisztításra.

De mitől alakul ki valójában a gyulladás? A tavakban, folyókban, természetes vizekben olyan baktériumok és kórokozók lehetnek, amik gyulladást okozva károsíthatják a hallójárataidat. A gyulladás következtében több fülzsír termelődik, ami pedig fülzsírdugó kialakulásához vezethet. Persze, az uszodák vizét tisztítják, azonban a víztisztításra használt kemikáliák irritálhatják a hallójárat bőrét, amik szintén gyulladást és fülzsírdugót okozhatnak.

Ha gyakran jársz uszodába, nem mindegy, hogyan tisztítod a füled

Ha gyakran jársz uszodába, nem mindegy, hogyan tisztítod a füled

Így tisztítsd a füled biztonságosan!

Ahhoz, hogy megelőzd a hallást is akadályozó fülzsírdugó kialakulását, néhány fültisztítási alapszabályt be kell tartanod. Először is le kell számolnod azzal a tévhittel, hogy a fültisztító pálcika a jó megoldás a hallójárataid tisztán tartására. A pálcika valójában a fülkagyló külső részének tisztítására lehet jó, a hallójárataid pucolására semmiképp sem!

Ha már reflexből betolod a pálcikát a hallójáratodba, azzal tulajdonképpen csak beljebb tolod a fülzsírt a hallójáratban. Ráadásul a hallójárat bőrét is felsértheted vele, de akár a dobhártyádban is kárt okozhatsz. Ha ezt a rossz szokásod gyakran, akár naponta megismétled, hozzájárulhatsz a fülzsírdugó kialakulásához, aminek az eltávolítása már orvosi feladat.

A pálcika helyett használj olívaolajos fültisztító spray-t, ugyanis azzal valóban a kívánt hatást érheted el, nem pedig az ellenkezőjét. A spray segít feloldani a fülzsírt, így az távozni tud a hallójáratodon át, és elég lesz egyszerűen áttörölni a fülkagylódat, vagy zuhanyozás közben megmosni. Az olajos alapú fülspray a hallójárat bőrét bevonva gátolja a vízzel való közvetlen érintkezést is, ezzel pedig csökkenti a gyulladás kialakulásának esélyét.

Fontos még, hogy a spray mellett a mindennapi fültisztításhoz csak tiszta vizet használj, és ne szappanos, tusfürdős vizet, ugyanis ezek könnyen a hallójárat gyulladásához vezethetnek.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top