Életmód
Szponzorált tartalom

Gamer a családom – így játszunk együtt számítógépen

Kipróbáltad már, milyen élmény, amikor együtt játszik számítógépes játékot az egész család? Ha nem, itt az ideje! Garantáltan meg fogsz lepődni a pozitív hatásokon!

Azt csak a nagyik hiszik, hogy a számítógépes játék elidegenít és magányossá tesz. Egy modernebb apa, aki fiatalabb korában alaposan belemerült ebbe a világba, már tudja, hogy ez nem igaz, főleg akkor, ha a családban anya is lelkes gamer – mint például én –, és a gyerekek is szívesen játszanak velük laptopon, tableten, okostelefonon különféle játékokat. Mi több, tapasztalataim szerint ezek a játékok nemhogy szétválasztják a családtagokat, hanem ugyanúgy összehozzák, és közös élményekkel gazdagítják, mint a klasszikus társasjátékok.

A közös játék ma is élmény, még ha digitális is

Sok szép emlékem van arról, hogy amikor gyermek voltam, és a szüleimnek volt egy kis szabad ideje, mindig összeültünk kártyázni, fejtörős játékokat játszani, társasozni, activityzni. (Ez utóbbit mi akkor még mutogatós játéknak hívtuk egyébként.) Ezekben mi már kisgyermekként is teljes értékű résztvevőként voltunk jelen, ami komoly önbizalmat adott, és nyugodtan állíthatom, hogy nem egyszerűen csak jó érzéseket és emlékeket hagytak ezek a közös programok, hanem nagyon is praktikus, a későbbi felnőtt életemben előnyösen használható „csomaggal” láttak el. Emberismeretet tanítottak, logikára és csapatjátékra neveltek, és nem utolsósorban olyan jellemvonásait ismerhettük meg egymásnak játék közben, amik hétköznapi érintkezéseink során rejtve maradtak. Külön-külön és családként is sokat adott tehát nekünk a játék.

A jó élmények miatt, és mert tudom, milyen sokat használt nekem, a közös játékra nagy gondot és sok időt fordítok a saját gyermekeimnél is egészen pici koruk óta. Igaz, mi már sokszor a laptop billentyűit nyomogatva vagy a tablet képernyőjét érintve játszunk, mégis azt látom a gyermekeim arcán, hogy hasonlóan épülnek, gyarapodnak, mint  egykor én a hagyományos, analóg játékokkal, és pontosan annyira élvezik az együtt töltött időt is. Már alig várom, hogy végre nagyobbak legyenek, és olyan hatalmas kártyacsatákat és LAN partykat csapjunk, amik még az apjuk profi tudását is próbára teszi, az enyémről nem is beszélve… 

A közös családi játékok akkor is maradandó élményt nyújtanak, ha képernyő előtt zajlanak. (fotó:profimedia.hu)

A közös családi játékok akkor is maradandó élményt nyújtanak, ha képernyő előtt zajlanak (Fotó:profimedia.hu)

 

 

Így játszunk mi

Addig, amíg ez az idő eljön, olyan kedves, aranyos és fejlesztő telefonos appokkal és számítógépes játékokkal játszunk, amik az ő koruknak megfelelnek. Egyébként ez sem nekem, sem a páromnak nem unalmas, sőt… Általában azt látom, hogy bármilyen képernyős játék is kerül terítékre, apa szeme felcsillan, és a gyerekeknek egy percet sem kell unszolniuk, hogy részt vegyen benne. Ez nem csoda, hiszen ő vérbeli gamer, aki kamaszkora óta játékok százait próbálta ki, és egyformán szereti a komoly stratégiai, a logikai és ügyességi játékokat is.  Bár én is rajongok ezekért, az ő tapasztalata jóval nagyobb, és jobb szeme van ahhoz is, hogy kiválassza, melyek azok az új játékok, amik nem csak szórakoztatják, de fejlesztik is gyerekeinket. Ezért mindig ő az első, aki letölt és kipróbál egy-egy újdonságot, majd utána én jövök második körös tesztelőként, és ha mindkettőnk szűrőjén átmegy a játék, jöhet a családi party.

Rendszerint vacsora előtt egy órával szokott sor kerülni erre, aminek komoly oka van: a játék ugyanis nagyon fellelkesíti a gyerekeket, és ha vacsora után játszanánk, akkor „felpörögve” jó ideig nem tudnának ráhangolódni még a lefekvés gondolatára sem, nemhogy az alvásra. A játék utáni vacsora viszont tökéletes átvezető program a fektetéshez, hiszen ez alatt feldolgozzuk az élményt, és szépen lassan mindenki visszatér a normális ritmushoz. Ezt a praktikát egyébként minden szülőnek és minden típusú közös játékhoz jó szívvel ajánlom. 

Játszunk és alkotunk együtt…

Ahogy cseperednek a lurkók, úgy változnak a játékok is. Mostanában egyre nagyobb teret kapnak a kreatív, fejlesztő játékok, amelyek nem pusztán a szórakoztatás szándékával és azzal a nemes céllal készültek, hogy a pici gyermek figyelmét lekötve lélegzetvételnyi szünethez juttassák a szülőket, hanem azért, hogy felkeltsék a gyerek az alkotókedvét. Egészen meglepő, hogy milyen energiákat hoznak a felszínre ezek egy 4-5 éves gyermekben, és ezt látni fantasztikus élmény, sőt hasznos tanulság is egyben. Hangsúlyozom, még mindig a digitális játékokról van szó…

Az igazán jó digitális játékok felkeltik a gyermek alkotókedvét és fejlesztik a képességeit (fotó: profimedia.hu)

Az igazán jó digitális játékok felkeltik a gyermek alkotókedvét és fejlesztik a képességeit (Fotó: profimedia.hu)

 

A legérdekesebb tapasztalatom a mostanában használt kreatív-játék appokkal kapcsolatban talán az, hogy ugyan gyermekeknek szólnak, de minket is lekötnek, még annak dacára is, hogy a férjem és én elsősorban a stratégiát és küzdelmet igénylő játékokat élvezzük leginkább. Azt hiszem, ennek az a magyarázata, hogy a vetélkedő temperamentumunkat sem kell elfojtanunk, mert kiélhetjük abban a versengésben, hogy ki tud szebbet, jobbat, okosabbat hozzátenni a közös alkotáshoz. Nagyon építő jellegű ez mindenkire nézve, és látványosan gazdagítja a teljes családot és egyenként annak tagjait is.

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.