Életmód

5 jógapóz a fejfájás ellen

Az évszakváltások megviselik még az egészséges szervezetet is. Ennek egyik jellemzője a fejfájás, ami ellen jógával hatékonyan veheted fel a harcot.

A fejfájást sok minden okozhatja. Stressz, túl kevés folyadék, fronthatások, de még a túl sokáig erőteljesen összefogott copf is! Ha hirtelen rád tör a fejfájás, van néhány hatásos jógagyakorlat, amit bevethetsz ellene.

A gyakorlatok előtt engedd le a hajad (ha összefogva hordod), és masszírozd meg erősen a fejbőröd, ezzel serkented a fej vérellátását, és máris tettél egy lépést a fájdalom ellen. Nyak- és vállkörzéssel melegíts be, ezek azok az izmaid, amik a stressz hatására befeszülnek, és elsődleges okozói a fejfájásnak. Ezután jöhetnek a jógapózok. Próbáld meg mindegyiket kitartani egy ideig, próbálj meg legalább 5 lassú ki- és belégzésig benne maradni!

1. Macska és tehén póz (Marjaryászana és Bitilászana)

A magyarul „cicahátnak” is nevezett homorító-domborító gyakorlatot végezheted kitartva, majd lassan folyamatos mozgásba érjen össze. Próbáld összehangolni a légzéseddel, hosszú belégzés miközben homorítasz és fent van a fejed, majd hosszú kilégzés, amikor domborítasz. Ha lassítod a mozgást, próbáld a légzést is még jobban elnyújtani, de nem bent tartani!

Nagyon jó stresszkezelő, javítja a vérkeringést, nyújtja a gerincet.

2. Lefelé néző kutya (Adho Mukho Svanászana)

Fordított póz, amikor a szív a fejnél feljebb kerül. A vér a fejbe tódul, és rengeteg friss oxigént kap ebben a gyakorlatban. A csigolyák távolodnak egymástól, a hátat nem éri olyan megterhelő hatás, mint ülés, állás közben. Az izmok lazulása, és a fej felfrissülése lehet a fájdalom csökkentésének kulcsa.

jóga

Lefelé néző kutya (Fotó: Pixabay)

3. Előrehajlás (Paschimottanászana)

Ez a gyakorlat a teljes testet felpezsdíti, az idegrendszert erősíti, stresszoldó hatású. A gerincet és hátizmokat kiválóan nyújtja. A póz ne ijesszen el, addig hajolj csak, ameddig bírsz! Ugyanolyan hatásos lesz.

jóga

Teljes előrehajlás / Fotó: Unsplash

4. Gerrinccsavarás (Natrajászana)

Bármelyik gerincet csavaró póz jó lehet. Ezt a változatot fekve végezzük, karokat széttárva, lábainkat térdben behajlítva egyik, majd másik oldalra helyezzük, fejet ellentétes irányba fordítva. A kilégzésekkel mindig tudunk egy picit erősíteni a csavaráson. Nagyon jót tesz a gerincnek, ilyen mozgást a test nem végez a természetes napi teendők során. Erős stresszoldó és lazító hatása segít a fájdalom ellen.

5. Hullapóz (Savászana)

A teljes relaxáció póza. Háton fekve, csípőszéles terpeszben, szétvetett karokkal. Ebben az állapotban a test minden porcikájára egyaránt hat a gravitáció, egyensúlyt és békét teremtve. Légzésünket nyújtsuk el minél tovább. Belégzéskor képzeletben minden lélegzet járja át a testünket a lábujjaktól a fejtetőig, kilégzéskor pedig az ellenkező irányban.

+1 tipp, mudra

mudra

Apan-Vayu Mudra

A mudrák olyan kéztartások, amik a jógában ismeretesek. Az egyes ujjak az öt elemet jelképezik (tűz, víz, levegő, föld és éter), meghatározott módon történő összeérintésükkel egyensúlyba hozható a szervezet. Bárhol, bármikor, bárki gyakorolhatja a mudrákat.

Az Apan-Vayu Mudra egy nagyon erőteljes fájdalomcsillapító hatású tartás, bármilyen fájdalom esetén használhatjuk. Mindkét kezünkkel vegyük fel, lazán tartsuk karjainkat ölünkben, vagy ha fekszünk, a testünk mellett. Legalább három percig tartsuk így az ujjakat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top