Életmód

Már várják a látogatókat a pécsi állatkert vörös pandái

Két kedves és játékos új lakó érkezett a baranyai városba.

A vörös pandák világszerte ismert és közkedvelt állatfajtának számítanak, a gyönyörű, kedves és játékos jószágokat sok helyütt imádják az állatkerti látogatók. Így lehet ez mostantól Pécsett is, hiszen egy ikerpár érkezett a városba egy franciaországi állatkertből. Jázmint és Tarát ma mutatta be ünnepélyes keretek között a Pécsi Állatkert és Akvárium-terrárium vezetése. A pandaikrek tavaly július 6-án születtek egy francia zoológiai kutatóintézetben.

A koronavírus-járvány miatt az idén 60 éves pécsi intézmény kiadásait jelentősen csökkenteni kellett, a tervezett fejlesztések egy részéről le kellett mondani. A kis panda, más néven vörös macskamedve vagy vörös panda néven ismert faj két nőstény egyedének Pécsre költöztetését azonban nagyon szerették volna megvalósítani.

Júniusban ezért gyűjtés útján sikerült összeszedni az új kifutó kialakításához szükséges összeget. A pandalányok nevét a gyűjtésben kiemelt támogatóként közreműködő cégek munkatársai találhatták ki.

Várja a látogatókat a két új pécsi vörös panda

A pécsi állatkert újonc vörös pandáinak egyike (Fotó: Pécsi Állatkert és Akvárium-terrárium)

Az állatokat egyáltalán nem zavarta a sok érdeklődő jelenléte: bejárták a számukra kialakított, rendkívül környezetgazdag kifutót, jót falatoztak a gondozók által csak „pandakekszként” emlegetett takarmányból.

A vörös pandák veszélyeztetettek, csupán 6-10 ezer egyedük maradt fenn a természetben. Ezek az állatok főként a Himalája lejtőin 2200-4800 méteres magasságban élnek. Populációjukat elsősorban az illegális vadászat fenyegeti, az állatkertek pedig koordinált tartással járulnak hozzá a jelenleg náluk élő egyedszám növekedéséhez és a faj fennmaradásához. Ezért is rendkívül fontos, hogy a pécsi állatkert csatlakozott a vörös pandák fajmentő és tenyészprogramjához (EEP) és kezdetben a két fiatal nőstény – majd később remélhetőleg hím és bocsok – tartásával segíti azt.

Pap Zsuzsanna, az állatkert gyűjteményi és nevelési vezetője a sajtóeseményen elmondta: a kifutó még nincs teljesen kész, egy úgynevezett elkülönítő és az azt a fő kifutóval összekötő híd még kialakítás alatt állnak.

Még több vörös panda az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top