nlc.hu
Életmód

A banki csalók új módszerei

Új módszerrel támadnak a banki csalók, már a SIM-kártyákkal is trükköznek

Egyre kifinomultabb módszerekkel próbálják megszerezni a pénzünket a banki csalók, akik már a SIM-kártyákkal is trükköznek.
Adathalász banki csalás

Új módszereket is bevetnek a banki csalók, hogy megszerezzék a gyanútlan ügyfelek pénzét – figyelmeztetet a Magyar Nemzeti Bank modellezési és IT-felügyeleti igazgatója.

Gábler Gergely az Inforádiónak azt mondta, az adathalászat mellett számos más módszer megjelent a piacon. Terjed az úgynevezett számlaváltásos csalás, amikor a bűnözői csoport alapos kutatás végez az ügyfélről, majd a partnerének kiadva magát, próbálja eltéríteni a tranzakciót a szokott számlától.

De olyan újfajta csalással is próbálkoznak a bűnözők, mint a SIM-kártyacsere. Ilyenkor a támadó a telefonszolgáltatónál jelzi, hogy a megkárosítandó ügyfél SIM-kártyája megsérült, ezért újat kér. A váltás során viszont az új kártya birtokában olyan adatokhoz fér hozzá, amivel át tudja venni az irányítást az internetes banki felületeken.

Bár ezek a sok előkészületet igénylő csalási kísérletek kifejezetten a vagyonos ügyfeleket célozzák meg, mindenkinek érdemes óvatosnak lennie. Banki belépési adatot semmilyen formában, semmilyen felületen ne adjunk meg, kizárólag azon az oldalon, amit mi magunk írunk be a böngészőbe.

(Kiemelt kép: Getty Images)

Még több banki csalás az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top