A megszületés pillanatában kezdődik minden: a külvilágból érkező hatások következtében kialakul az újszülött saját, egyedi flórája, ennek részeként a bélrendszerben is megjelennek a baktériumok. Ez a fejlődés évekig tart, dinamikusan változik, különböző külső hatások befolyásolják.
Hüvelyi szülés vs. császármetszés
Nagyban meghatározzák a flóra fejlődésének folyamatát a megszületés körülményei. Hüvelyi szülés során a magzat áthalad a szülőcsatornán, a bőre és a tápcsatornája az anyai hüvely- és bélflóra alkotóival népesedik be (vagyis kolonizálódik), ezzel elősegíti a kezdeti bélflórát alkotó laktobacillusok és bifidobaktériumok elszaporodását. Császármetszés során ez az inger elmarad: a csecsemő bélrendszerében inkább az anyai bőrflóra, gyakran a kórházi flóra elemei jelennek meg.
A normális kolonizációt tovább nehezíti a korai időszakban történő esetleges antibiotikum-használat is. Császármetszéssel születetteknél szignifikánsan alacsonyabb a bélflóra összbaktérium- és bifidobaktérium-koncentrációja, utóbbi csak 6 hónapos korra éri utol a hüvelyi úton születettek szintjét.
Az anyatej is a flórát támogatja
Ideális esetben az újszülött első tápláléka az anyai előtej vagy kolosztrum, melynek magas a zsírban oldódó vitamin-, koleszterin-, fehérje- és ásványianyag-tartalma, a benne lévő enzimek és immunglobulinok fontos szerepet játszanak a bélnyálkahártya természetes flórájának kialakulásában, támogatják az immunrendszer kiépülését, védelmet biztosítanak a kórokozókkal szemben.
Az anyatej nem steril, ami szintén elősegíti a bifidogén flóra kialakulását. Ezen kedvező hatások miatt az anyatejjel táplált csecsemőkben csökken többek között az atópiás betegségek (pl. ekcéma), a táplálékallergia, a cukorbetegség, az asztma kialakulásának kockázata. Sokkal kevesebb az akut légúti, húgyúti vagy gyomor-bélrendszeri fertőzés is, sőt, megbetegedés esetén az anyatejben lévő aktív immunsejtek miatt a gyógyulás gyorsabban következik be.
Fontos, hogy a szoptató édesanya egészségesen, kiegyensúlyozottan táplálkozzon, kellő mennyiségű rost és vitamin, illetve jótékony baktériumok bevitelével gondoskodjon a saját bélflórájáról (is), hiszen az anya bélflórájának állapota befolyásolja az anyatej összetételét.
Dr. Karoliny Anna
gyermekgyógyász, gyermek-gasztroenterológus
a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főorvosa