Életmód

Családod és kisállatod egészségére is hat az éghajlatváltozás (x)

Az éghajlatváltozás egy kevésbé ismert hatása, hogy az egyre melegebb időjárásban növekszik a külső élősködők, mint a bolhák és kullancsok száma. Ezzel pedig egyre gyakoribbá válnak a zoonózisok, melyek nemcsak háziállataidra, hanem rád és gyermekeidre is veszélyesek.

Családod és kisállatod egészségére is hat az éghajlatváltozás (x)
A melegebb időjárás kapcsán a kisállatok számára az egyik legnagyobb veszélyt a vérszívó élősködők (bolhák és kullancsok) által terjesztett kórokozók okozta betegségek (pl. babéziózis, anaplazmózis) jelentik, melyek előfordulása az utóbbi években növekvő tendenciát mutat. Ezek az élősködők emberre is veszélyt jelentenek (pl. Lyme-kór). Ráadásul az éghajlatváltozás következményeképpen már nem beszélhetünk kullancs- és bolhaszezonról, az egyre melegedő időjárás miatt ezek az apró veszélyforrások egész évben aktívak.

„A globális felmelegedés az elkövetkezendő évtizedekben hatással lesz ránk és társállatainkra is” hívja fel a figyelmet Prof. Farkas Róbert, az Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszékének tanára, aki csatlakozott a Protect Our Future Too európai kezdeményezéshez, melynek célja, hogy felhívja a gazdik figyelmét az éghajlatváltozás jelentette veszélyekre.

Családod és kisállatod egészségére is hat az éghajlatváltozás (x)
Ha az alábbi tüneteket észleled négylábú barátodnál, bátran fordulj állatorvosodhoz segítségért, hiszen ezek a külső élősködők által terjesztett betegségekre vagy egyéb egészségügyi problémára utalhatnak: levertség, láz, étvágytalanság, köhögés, mozgás utáni fáradtság, merev ízületek, vonakodás a mozgástól, sápadt íny, elszíneződött ürülék vagy vizelet.

Ha megfogadod tanácsainkat, akkor biztos lehetsz benne, mindent megtettél annak érdekében, hogy megvédd kisállatodat és gyermekeidet!

Állatorvosod segítségével válassz olyan hosszan ható termékeket, melyek egész évben megvédik kedvencedet a parazitákkal szemben.

Tedd otthonodat a paraziták számára kevésbé vonzóvá: szabadulj meg a szerves anyagoktól, szüntesd meg a rágcsálójáratokat és állóvizeket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top